Orădenii dovedesc, în bună măsură, că sunt cetăţeni responsabili. Duminică, după apelurile autorităţilor care le-au cerut românilor să stea, pe cât posibil, în case, orădenii s-au conformat: străzile din centru sunt aproape goale, în ciuda vremii însorite, iar în malluri bate vântul.

Oamenii continuă să iasă la cumpărături, însă supermarketurile au impus reguli stricte prin care se evită intrarea multor persoane deodată în incinta magazinelor.

Oraşul (aproape) gol

Imagini surprinse duminică în centrul Oradiei, în Piaţa Unirii şi pe strada Republicii-pietonală, arată că orădenii au înţeles că e important să stea în case.

Şi alte zone ale oraşului sunt aproape pustii. Chiar şi în Lotus Center - un mall arhiplin de regulă duminica - culoarele sunt libere, de parcă centrul comercial ar fi închis, iar parcările pe jumătate goale.

Un alt aspect care merită menţionat este că mijloacele de transport în comun erau aproape goale, duminică, după ora prânzului. 

Bisericile au fost deschise duminică, însă s-au luat măsuri de prevenţie şi în cazul acestora. Spre exemplu, la Biserica Sfântul Andrei slujba a fost ţinută afară, pe scările locaşului de cult, astfel încât credincioşii au asistat la ea în aer liber, păstrând distanţa unul faţă de celălalt.

La cumpărături, cu reguli

În schimb, orădenii au ieşit din case pentru a merge la cumpărături, mai ales în magazinele mari, ca Lidl, Kaufland şi Carrefour, care au implementat, însă, măsuri pentru a preveni răspândirea COVID-19. 

Spre exemplu, atât la Lidl cât şi la Kaufland numărul persoanelor care pot avea acces în acelaşi timp în magazin este limitat, aşadar o parte dintre clienţi au aşteptat, în afara magazinelor, să le vină rândul. 

La Carrefour în ERA Park au fost afişate regulile de protejare împotriva virusului. De asemenea, s-a implementat şi o metodă de protecţie pentru casieri: geamuri de protecţie din plexiglas.

Limită de produse

Duminică, în prima parte a zilei, din difuzoarele magazinului se anunţa că nu se vând mai mult de 5 baxuri de ulei, făină, mălai sau orez unui singur client, semn că s-au cumpărat produse în cantităţi mari.

Se caută, mai ales, produse neperisabile, dar şi produse din carne şi produse congelate.

Orădenii caută şi produse dezinfectante, însă acestea nu se mai găsesc în supermarketuri deja de câteva zile.

Pe de altă parte, a crescut foarte mult numărul comenzilor pentru firmele care asigură livrări de produse alimentare, şi nu numai, la domiciliu. 

Şi farmaciile au fost căutate, duminică, de orădeni. Şi aici, însă, s-au impus reguli. Pe lângă informarea privind distanţa socială de minim un metru, spre exemplu, Sensiblu a afişat o informare că nu au acces în incinta farmaciei mai mult de 6 persoane în acelaşi timp. 

În schimb, în ciuda recomandărilor să evite locurile aglomerate, mulţi orădeni s-au dus totuşi la Piaţa 100 - unde duminică mai era deschisă piaţa cu autoturisme, produse şi produse second-hand.

IMAGINI INEDITE CU ORADEA FĂRĂ ORĂDENI: