La propunerea Fundaţiei pentru Protejarea Monumentelor Bihor şi a criticului de artă Ramona Novicov, zeci de elevi şi studenţi orădeni au celebrat, miercuri, Ziua Mondială Art Nouveau. Pe simezele Galeriei de Arte Vizuale au fost expuse desene realizate de elevii de gimnaziu de la 11 şcoli din judeţ sau schiţe ale feroneriei din acest stil, întocmite de studenţii Facultăţii de Construcţii şi Arhitectură.

Şcolarii au surprins cu acuarele clădirile Art Nouveau din Oradea sau elemente care ies în evidenţă de pe faţadele acestora, aşa că au fost imortalizate clădirea Companiei de Apă de pe strada Duiliu Zamfirescu, Palatul Vulturul Negru sau arborele vieţii de pe Casa Adorjan. Mai creativi, unii dintre ei au pictat umbrele cu elemente Art Nouveau sau chiar şi-au imprimat pe tricouri aceste simboluri.

Totodată, studenţii au realizat relevee ale elementelor de feronerie, îndeosebi schiţe ale porţilor atât de valoroase, din punct de vedere arhitectural, dar de multe ori uitate de proprietari.

„Am intitulat acest proiect „Oradea, oraş al comorilor”, pentru toate comorile acestui oraş care stau să fie redescoperite. Prin copii, sperăm să revitalizăm această zestre arhitecturală a oraşului, care acum este reconsiderată ca un brand”, a explicat criticul de artă Ramona Novicov.

Toate lucrările prezentate au fost fotografiate şi transmise la Bruxelles, unde se află sediul reţelei culturale europene Art Nouveau, din care Oradea face parte, astfel încât întregul continent să ştie ce clădiri ascund străzile oraşului de pe Crişul Repede.

Oradea este singurul oraş românesc parte a reţelei.

Potrivit directorului Fundaţiei pentru Protejarea Monumentelor, Angela Lupşea, organizatorii îşi doresc ca sărbătoarea să devină tradiţională în Oradea, ba chiar ca de anul viitor să fie ţinută într-un muzeu al Art Nouveau. Municipalitatea orădeană a şi început demersurile pentru amenajarea unui astfel de muzeu în casa Darvas La Roche, unde va cumpăra apartamentele existente pentru a le transforma în săli muzeale.