Revista Forbes a făcut clasamentul celor mai bune oraşe în care să faci afaceri, iar Oradea ocupă locul 5 în top.

Aşa cum era de aşteptat, prima poziţie o ocupă Bucureştiul, oraşul care generează 20% din PIB-ul ţării. Capitala este urmată în clasament de Timişoara, Cluj Napoca şi Ploieşti. După Oradea, topul este completat de Constanţa, Sibiu, Braşov, Piteşti şi Arad.

Cinci dintre criteriile Forbes sunt cantitative: PIB-ul regional, PIB-ul pe cap de locuitor, câştigul salarial mediu net, şomajul şi investiţiile străine. Alte cinci criterii includ existenţa infrastucturii, stocul rezidenţial, polii de business, facilităţi educaţionale cu impact pe piaţa muncii şi deschiderea autorităţilor locale faţă de investitori.

Clasamentul a fost făcut public în cadrul Galei "Forbes Best Cities 2014", care a avut loc joi la Bucureşti. Urbea de pe Crişul Repede a fost reprezentată la gală de Delia Ungur, directorul Parcului Industrial Eurobusiness Oradea, care a ridicat în numele primarului Ilie Bolojan premiul "Arta războiului economic", înmânat pentru succesul Oradiei la atragerea investiţiilor în municipiu.

"Vrem să transformăm Oradea într-un oraş al bunăstării, cu un grad ridicat al calităţii vieţii, un oraş în care să îţi doreşti să te muţi şi să trăieşti. Independent de crizele politice la nivel central, noi, pe plan local, vom continua acest proces", a declarat Delia Ungur, la ridicarea premiului. Şefa Parcului Industrial a mai spus că Oradea a intrat târziu în războiul economic, în 2008, drept urmare n-a mai avut la dispoziţie ajutoare de statm şi a putut să se folosească doar de mijloace "locale" în atragerea investitorilor, precum scurtarea termenelor pentru eliberarea avizelor şi autorizaţiilor, simplificarea procedurilor administrative, acordarea de facilităţi fiscale specifice parcurilor industriale ori adaptarea sistemului de învăţământ local la cerinţele economiei reale, prin reînfiinţarea şcolilor profesionale şi introducerea de specializări tehnice solicitate de companiile localizate în oraş.