Oradea a fost desemnată "cel mai bun oraş din România" în urma unui sondaj realizat de publicaţia naţională Press One, care i-a provocat pe cititori să voteze oraşele lor în funcţie de mai multe criterii, cum ar fi siguranţă, spaţii verzi şi de relaxare, costul vieţii, curăţenie, administraţie, trafic, soluţii smart city şi calitatea vieţii.

Potrivit Press One, după eliminarea voturilor multiple au fost luate în considerare 6.000 de voturi valide. "Pe primul loc în topul nostru şi considerat a fi cel mai bun oraş din România de locuitorii săi, Oradea se remarcă prin note foarte mari acordate la toate capitolele - în aşa măsură încât am luat la puricat atent orice vot venit din acest oraş", scriu jurnaliştii publicaţiei.

Ei adaugă că cititorii Press One din Oradea "sunt foarte mulţumiţi de oraşul lor şi îi dau note foarte mari la elemente-cheie: calitatea vieţii, administraţie şi siguranţă".

Notele mai mici au fost date traficului şi costului vieţii – două elemente care sunt punctate mereu mai slab la toate oraşele mari din clasament, potrivit aceleiaşi surse.

"Dar Oradea are multe motive pentru care să ocupe primul loc: o comunitate foarte activă (nu e prima dată când orădenii se mobilizează pentru a-şi vota oraşul într-un sondaj de-al nostru), conexiuni bune şi foarte bune cu Vestul, o mentalitate modernă a administraţiei şi un ritm al vieţii care a reuşit cumva să împace dezvoltarea economică a oraşului şi păstrarea unei anume relaxări", notează Press One.

Pe locul doi în top se află Sibiul, iar pe locul trei Târgovişte. Pe locul al patrulea în funcţie de răspunsurile date în sondaj s-a poziţionat Alba-Iulia, iar abia pe locul cinci Cluj-Napoca. Următoarele oraşe în funcţie de voturi au fost Braşov, Baia-Mare, Iaşi, Craiova şi Timişoara.

Pe de altă parte, aceeaşi publicaţie a lansat, la începutul anului 2019, un sondaj în urma căruia Ilie Bolojan a fost desemnat Omului Anului 2018 în România. Jurnaliştii Press One au petrecut apoi o zi cu edilul Oradiei şi au publicat un videoreportaj despre munca acestuia.