Timp de cinci zile, Oradea va fi oraşul cu cei mai mulţi aşi în matematică. Pentru prima oară, oraşul nostru găzduieşte în perioada 17-21 aprilie etapa naţională a Olimpiadei de Matematică. "E cea mai mare olimpiadă care se desfăşoară în ţară", a declarat inspectorul şcolar general Dorel Luca, marţi, într-o conferinţă de presă.

La competiţie vor participa 550 de elevi români şi 15 din Republica Moldova, 50 de profesori însoţitori şi 60 de profesori din comisiile olimpiadei. Cazarea tuturor participanţilor va fi la Hotel Padiş din Băile Felix, acesta fiind singura unitate de turism care a acceptat capacitatea financiară a Inspectoratului Şcolar Judeţean, adică limita de 50 de lei pe zi pe participant pentru cazare şi masă. "A avut un cuvânt de spus şi domnul Ţenţ (n.r. liderul sindical al personalului didactic din Bihor), fiind hotelul sindicatelor", a completat Luca.

De altfel, dacă IŞJ ar fi rămas doar cu banii alocaţi de Ministerul Educaţiei pentru competiţie, n-ar fi avut cum să cazeze elevii. Asta pentru că, de la bugetul de stat, Inspectoratul Şcolar a primit doar 18,2 lei pe zi pentru fiecare elev. "Am mai primit de la Consiliul Local Oradea 40.000 de lei, iar de la Consiliul Judeţean 80.000 de lei", a precizat Luca.

Olimpiada va avea loc la Colegiul Naţional Emanuil Gojdu, iar pe lângă examnul propriu zis de olimpiadă, elevii vor mai susţine o probă de baraj pentru selectarea lotului naţional care va participa la competiţii internaţionale de matematică, reprezentând România. De asemenea, în cadrul olimpiadei va avea loc şi o etapă de interviu organizată de reprezentanţii Ambasadei Franţei la Bucureşti, care vor selecta olimpici cărora să le ofere bursă de studii în Franţa.

Totodată, la olimpiadă şi-au confirmat participarea reprezentanţi ai Microsoft, care vor prezenta elevilor un soft în domeniul matematicii, dar şi diferite edituri, care vor avea standuri cu cărţi.