Cum va arăta oraşul meu peste o sută de ani? Cum va arăta Cetatea care de-a lungul timpului a rămas un punct de reper al oraşului? Ce se va alege de Palatul Vulturul Negru, de Piaţa Unirii sau de edifiicile importante? În visurile mele, urbea natală va căpăta o imagine mai frumoasă odată cu trecerea timpului.

Peste o sută de ani, Oradea va avea ca sursă de energie propria apă geotermală şi va fi un oraş eco, cu soarele şi apa patroni din umbră ai oraşului. Traficul rutier va fi transpus în subteran, unde va circula şi un tren rapid, iar la suprafaţă tot ce va rămâne de făcut va fi admirarea clădirilor. Palatele Art Nouveau vor rămâne emblema oraşului şi vor fi acompaniate de clădiri în stil modernist. Oradea va fi o perlă a României şi a Europei, iar frumuseţea ei va putea fi admirată şi din grădinile de pe acoperişuri.

Oraşul va deveni un important centru universitar, studenţi din toată lumea vor fi în campusul modern. Piste pentru biciclişti te vor plimba dintr-un colţ în altul al oraşului, iar un restaurant va pluti pe Criş.

Oraşul va putea fi admirat şi din maşini zburătoare. Cetatea, Piaţa Unirii şi Dealul Ciuperca vor găzdui festivaluri în aer liber. La Oradea se va desfăşura anual un festival muzical care săptămâni întregi va aduce mulţi tineri în orăşelul de pe Criş. Ei bine, orăşel e greşit spus, căci proporţiile oraşului se vor modifica odată cu unirea cu comunele din jur.

Oradea mea se va dezvolta şi din perspectivă turistică. Plimbându-te prin Băile Felix, prin parcuri sau centre turistice, îţi vei da seama că toate acestea nu ar fi fost posibile fără oameni harnici şi înţelepţi. Datorită acestor oameni, care au ajutat, ajută şi vor ajuta la dezvoltarea oraşului, Oradea mea va deveni un oraş recunoscut în străinătate.

Îmi doresc să ajung să văd toate aceste visuri devenind realitate şi îmi doresc ca noi, toţi cei care trăim în Oradea sau care vom trăi, să împletim trecutul cu viitorul şi să ducem oraşul cât mai aproape de acest vis. Pentru că, în realitate, cine ştie cum va arăta viitorul...

Eseu câştigător în concursul "Oradea peste 100 de ani"

Daria Ştefania Neag
Elevă, clasa a IX-a
Colegiul Naţional Emanuil Gojdu