Campania "Oradea Verde" are două părţi: plantarea de către municipalitate a 610 arbori în 18 zone din oraş şi plantarea cu ajutorul voluntarilor a 3.000 de frasini şi paltini în alte 15 zone. Cei mai mulţi din cei 610 arbori merg pe Calea Averescu şi Calea Clujului (100), pe Miron Costin şi Ştefan cel Mare (câte 80) şi pe Oneştilor (50).

Cea mai complexă parte a campaniei e cea care presupune implicarea voluntarilor. Şcoli, grădiniţe, fundaţii, instituţii, organizaţii şi simpli orădeni sunt invitaţi să se implice, sunând la Direcţia Tehnică a Primăriei (telefon 0259-437.000, interior 209 sau 166), ca să se programeze într-o anumită zi şi zonă.

Municipalitatea a făcut o listă cu locurile ce au deficit de arbori, din care cele mai multe sunt de-a lungul şoselei de centură. Se doreşte realizarea unei perdele verzi pe marginea centurii, astfel încât poluarea să nu mai intre în oraş. Alte zone stabilite de municipalitate sunt malul Peţei, Splaiul Crişanei, Henrik Ibsen, Aleea Matei Basarab.

Până acum, campania a mers bine. Într-o singură săptămână, voluntarii au plantat 1.000 de pomi, un record pentru oraş. Dintre aceştia, 500 s-au plantat în păduricile de pe Calea Aradului şi Calea Clujului, iar alţi 143 pe strada Podului, 60 în vecinătatea fostului sediu "Metalica" şi cam tot atâţi pe strada Nufărului. În cea de-a doua săptămână s-au mai plantat alţi peste o mie de arbori, din care pe malul Crişului 70, iar pe centură pe lângă Cimitirul Municipal 300. De asemenea, RAPAS a distribuit asociaţiilor de proprietari şi persoanelor fizice 1.200 de arbori şi 2.500 de fire de gard viu.

Pe lângă demersul municipalităţii, orădeanul Horea Vuşcan, membru al Mişcării Verzilor, a organizat campania "Înfiază un gorun", în cadrul căreia şi-a propus să planteze câte 500 de stejari şi goruni în păduricile de pe străzile Clujului şi Aradului. Asta, ca oraşul să prindă rădăcini bune...