Oradea a fost selectată printre cele 13 orașe românești care, în următorii ani, vor avea acces la circa 1 miliard de euro pentru implementarea de proiecte necesare atingerii țintelor de neutralitate climatică.

La nivel european, 112 orașe au fost selectate pentru implementarea de măsuri menite să devină neutre din punct de vedere climatic până în anul 2030, printre acestea numărându-se Cluj Napoca, Suceava, precum și Sectorul 2 din București. 

Acum, autoritățile românești au creat un alt grup, intitulat M100 și descris drept un grup oglindă al celui european, menit să sprijine orașele românești în procesul lor de tranziție verde.

Oradea se numără printre cele 13 orașe cuprinse în M100, conform anunțului făcut marți, la București. 

Alături de Oradea, în platforma M100 au mai fost cuprinse cele trei orașe care sunt și în rețeaua europeană, adică Cluj-Napoca, Sector 2 București și Suceava, dar și Alba Iulia, Bistrița, București (cu celelalte sectoare), Buzău, Timișoara, Constanța, Iași, Brașov și Reșița.

Orașele au fost alese de către un juriu internaţional format din specialişti în urbanism şi dezvoltare urbană, în cadrul unei competiţii desfăşurate în perioada iunie-septembrie 2024.


Amenajarea de spații verzi rămâne o prioritate pentru Primăria Oradea. Rămâne de văzut dacă și întreținerea lor...

Aceste orașe ar trebui să fie apoi un model pentru celelalte primării din țară, furnizând soluții eficiente pentru diferite probleme ce țin de poluare.

„Beneficiind de susținerea coordonată a șase ministere în această misiune către economia verde, orașele din România selectate în hub-ul național M100 vor avea la dispoziție circa 1 miliard de euro pentru implementarea proiectelor necesare atingerii țintelor de neutralitate climatică. Fondurile vor fi asigurate prin diferite mecanisme de finanțare nerambursabilă - atât fonduri UE, cât și granturi SEE (Norvegia, Islanda, Liechtenstein)”, se arată într-un comunicat al Primăriei Oradea.

Prezent la evenimentul la care s-au anunțat orașele selectate, primarul Oradiei, Florin Birta, a reiterat că Oradea vrea să devină un model de sustenabilitate urbană.

„Ambiția orașului Oradea este de a deveni un model de sustenabilitate urbană. Vom investi în transport ecologic, eficiență energetică cu accentul pus pe gestionarea resursei geotermale de care dispunem, urbanism inteligent și spații verzi extinse, gestionarea inteligentă a deșeurilor, precum și digitalizare, contribuind astfel activ la atingerea neutralității climatice”, a transmis primarul, potrivit comunicatului de presă.

Pentru atingerea neutralității climatice până în 2035 – cu cinci ani mai târziu decât planul european pentru cele 112 orașe – Oradea și-a stabilit cinci direcții de acțiune: dezvoltarea transportului durabil, care include și proiectul de tram-tren metropolitan, eficiența energetică și utilizarea energiei regenerabile, gestionarea durabilă a deșeurilor, urbanism inteligent și spații verzi extinse, digitalizare și soluții smart city.


Colegiul Onisifor Ghibu, una dintre școlile orădene reabilitate energetic

Pentru ca un oraș să devină neutru din punct de vedere climatic trebuie să reducă emisiile de gaze cu efect de seră cât mai mult posibil și să compenseze pentru cele rămase. Astfel, se poate obține un echilibru de emisii net zero.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!