Nu e nici poet, nici dramaturg, nici cronicar, dar promovează cititul mai ceva decât dacă ar fi.

O orădeancă, tânără mămică, a lansat de curând un proiect inedit. Într-o societate captivată de telefoane, tablete şi alte soiuri de gadgeturi, Beatrix a reuşit, în scurt timp, să adune în jurul iniţiativei "Oradea citeşte" o comunitate formată din persoane încă dornice să înveţe lucruri noi, să-şi deschidă mintea şi să exploreze lumi fascinante răsfoind pagină după pagină...

Din pasiune

Beatrix Cătălina Scripek, ”Oradea citește”Platforma "Oradea citeşte" a fost lansată de tânăra Beatrix Cătălina Scripek (foto) în primăvara acestui an. În vârstă de 32 de ani, orădeanca este soţie, mamă a unui copil în vârstă de nici 2 ani, asistent medical la o clinică privată şi, în timpul liber, creează cu mâinile ei diverse accesorii, de la cercei la brăţări din piele naturală şi semne de carte din lemn. "Artizanatul nu este străin de familia mea. Şi mătuşa mea creează genţi din piele naturală. Eu de mică am pictat pe sticlă, am mers la diverse ateliere la clubul copiilor...", povesteşte Beatrix.

O altă mare pasiune a fost, tot din copilărie, lectura. "La noi acasă se citea. Am crescut văzându-i pe mama, pe tata, pe unchiul meu citind", spune Beatrix. Cu ce se delectează acum? "Îmi place ficţiunea. Am colecţiile Stephen King, unele cărţi chiar în mai multe limbi, şi vreau să le citesc pe toate", explică ea.

Lectură în urbe

În urmă cu câteva luni, din dorinţa de a promova cititul, o îndeletnicire "foarte rară în ziua de azi", s-a gândit să lanseze un mic proiect care să-i adune laolaltă pe cei care gândesc ca ea şi, totodată, să-i determine şi pe alţii să apuce o carte de pe rafturi.

Mândră de oraşul în care locuieşte, Beatrix a decis să-i provoace pe orădeni să împărtăşească - trimiţând către paginile de Facebook şi Instagram pe care le-a numit "Oradea citeşte" - fotografii cu cărţile pe care le citesc sau cu volumele lor preferate, alături de clădiri, zone şi colţuri frumoase ale oraşului.

Tânăra a descoperit că, deşi unii preferă mijloacele electronice, deşi mini-bibliotecile din parcuri sunt lăsate de izbelişte, există totuşi mulţi orădeni încă vrăjiţi de lectură şi de darurile ei. În scurt timp, iniţiatoarea a primit şi publicat sute de fotografii realizate de aceştia ca răspuns la provocarea sa.

Goethe... în centru

Mai mulţi orădeni au "tras" imagini ce ar putea cu uşurinţă fi folosite pentru promovarea Oradiei. Spre exemplu, "Scrisoare către tata" de Franz Kafka a fost fotografiată pe nou reabilitata stradă Aurel Lazăr, "Suferinţele tânărului Werther" de Goethe - pe promenada din aval de podul Sfântul Ladislau, "Un apartament la Paris" de Guillaume Musso – cu Palatul Apollo în spate, iar "Elizabeth a dispărut" de Emma Healey alături de Palatul Vulturul Negru.

Opere clasice şi opere contemporane, scrise de autori reputaţi sau debutanţi, şi-au făcut loc pe platformele "Oradea citeşte". Iar pe urmăritori pozele pot chiar să-i inspire în alegerea următoarei lecturi.

Beatrix spune că sunt încurajaţi să se alăture toţi cei care încă citesc cărţi, indiferent de tipul acestora. "Am cunoscut mulţi oameni faini. Am cunoscut tineri scriitori, bloggeri de cărţi (n.r. - care scriu prezentări ale unor volume, comentează noi apariţii), oameni pasionaţi de lectură, dar am descoperit şi străzi şi clădiri superbe din Oradea. Nu mă aşteptam la o asemenea reacţie", spune iniţiatoarea.

Grupul cititorilor

Pentru ca aventura prin lumea cărţilor să continue, Beatrix a creat, tot pe Facebook, şi un grup prin intermediul căruia le transmite membrilor diferite provocări legate de lectura unor volume şi îi informează, de asemenea, despre diverse evenimente literare istorice.

Şi cum pentru ea lectura nu e o modă, ci o pasiune trainică, se gândeşte să deschidă chiar un club de carte, cu întâlniri şi dezbateri. Până atunci, în Oradea şi mai ales în comunitatea "Oradea citeşte", paginile continuă să fie întoarse...