Dacă vedeţi, zilele acestea, tineri care vin să vă înmâneze fluturaşi, nu-i refuzaţi. Pentru că informaţiile de acolo sunt chiar importante!

Pentru a atrage atenţia asupra donării de organe, în contextul în care reticenţa pe acest subiect este destul de răspândită, Centrul de Cercetări în Medicina de Înaltă Performanţă (CCMIP) al Facultăţii de Medicină şi Farmacie din Oradea organizează o serie de evenimente "în forţă", menite să promoveze donarea de organe şi ţesuturi, dar şi de sânge şi de celule Stem, în cadrul proiectului Oradea Pro Viaţă.

Potrivit dr. Ligia Burtă, coordonatoarea proiectului şi şefa Centrului de Transfuzie Sanguină Bihor, campania urmăreşte atât informarea cetăţenilor pe cele trei direcţii, cât şi promovarea unui mod de viaţă sănătos, angrenând participarea mai multor instituţii ale statului, cât şi implicarea asociaţiilor studenţeşti, inclusiv de la Facultatea de Muzică.

Zilele acestea, studenţii orădeni împart flyere în zone intens circulate, la Universitate, spitale, şcoli, în faţa bisericilor, iar sâmbătă, de la ora 18, proiectul va fi promovat printr-un marş motorizat organizat împreună cu motocicliştii de la White Wolves, Poliţia Bihor, Ambulanţa Bihor, SMURD, Direcţia de Sănătate Publică, CCMIP şi Primăria Oradea, care va porni din parcarea de la Lotus Center.

În perioada 13-16 mai, studenţii şi cadrele universitare vor organiza acţiuni de conştientizare publică în care se vor aborda atât probleme precum donarea de sânge, celule Stem, organe şi ţesuturi, cât şi proiectele tranfrontaliere desfăşurate pentru medicina orădeană, ca de pildă renovarea blocurilor operatorii de la spitalele Judeţean şi Municipal. Între altele, tinerii vor împărţi sucuri naturale, produse de patiserie "uscată", deci fără cremă, făcute în casă, şi vor acorda consultaţii stomatologice.

Activităţile se vor desfăşura atât în campusul universitar, cât şi la sediul Facultăţii de Medicină, respectiv la Centrul de Transfuzii. "Am căutat inclusiv persoane din comunitatea orădeană care au fost implicate în acest proces de donare, pentru a fi cât mai sugestivi în mesajul nostru pentru comunitate", a declarat, vineri, într-o conferinţă de presă, dr. Ligia Burtă.

Una din atracţiile principale ale evenimentului va fi pe 14 mai, la ora 21, când la statuia lui Mihai Viteazul din Piaţa Unirii va avea loc şi un fel de lanţ uman "Inima Oradiei", care va presupune inclusiv un joc de lumini.

În aceeaşi conferinţă de presă, doctoriţa Carmen Pantiş, coordonatoarea programului de transplant în Bihor, a precizat că "Oradea Pro Viaţă" se leagă şi de faptul că pe 14 mai se sărbătoreşte Ziua Naţională a Transplantului de Organe, Celule şi Ţesuturi, şi a subliniat importanţa donării de organe care se dovedeşte unica şansă la viaţă pentru mulţi bolnavi în fază terminală.

De altfel, oraşul de pe Criş este, la ora actuală, pe primul loc în ţară în ce priveşte donarea de organe şi între primele 5 la donarea de sânge, iar dezideratul este ca Oradea să devină şi un important centru de efectuare a operaţiilor de transplant, nu doar de prelevare. Cât priveşte donarea de celule Stem, până acum la noi s-au făcut prelevări doar din cordonul ombilical al bebeluşilor, la naştere, însă pe viitor se intenţionează prelevarea acestora şi din sângele periferic, de la adulţi.

La conferinţă a fost prezentă şi deputata Florica Cherecheş, care a promis că va susţin rezolvarea problemelor existente la ora actuală în domeniul transplantului.