Timp de patru zile, Oradea redevine capitală a uroginecologiei, specialitate medicală ce pune laolaltă expertiza urologilor şi ginecologilor, aici urmând să aibă loc de joi a şasea ediţie a Congresului Internaţional Urogyn.

Conform organizatorilor, în primele două zile, joi şi vineri, 8 şi 9 noiembrie, vor avea loc intervenţii chirurgicale transmise în direct pe internet, precum şi o sesiune de cursuri în care vor fi dezbătute noutăţile în tratarea incontinenţei urinare şi prolapsului urogenital, tehnici minim invazive în chirurgia urologică şi ginecologică, în tratarea fistulelor urogenitale precum şi alte subiecte de interes în domeniu.

Transmisiile intervenţiilor chirurgicale vor putea fi urmărite din două săli de conferinţe ale hotelului Internaţional din Băile Felix de zeci de participanţi la congres. De altfel, aici va funcţiona şi o expoziţie de echipamente şi accesorii medicale utilizate în uroginecologie.

Congresul este organizat, ca de obicei din 2012, de echipa profesorului orădean Gheorghe Bumbu, în colaborare cu Asociaţia Urogyn, Asociaţia Italiană de Urologie Ginecologică şi a etajului pelvian, Asociaţia Română de Urologie, Societatea de Obstetrică și Ginecologie din România, Spitalul Clinic Municipal Dr. Gavril Curteanu şi Spitalul Clinic Județean de Urgență din Oradea, Universitatea din Oradea, filiala Bihor a Colegiul Medicilor din România şi Ordinul Asistenților Medicali Generaliști, Moașelor și Asistenților Medicali din România.

Anul acesta, în luna iunie, Oradea a mai găzduit o conferinţă naţională pe tema actualităţilor în diagnosticul şi tratamentul patologiei urologice, cu accent pe afecţiunile prostatice.

„Poate o să vă surprindă, dar aceasta este reacţia noastră la Centenar, vrem să facem ceva deosebit, să le punem pe tavă tinerilor medici experienţa noastră, acumulată în peste 30 de ani de profesie. E un fel de a sărbători pragmatic, prin fapte, pentru că suntem şi profesori, şi vrem să transmitem cunoştinţele noastre cât mai multor colegi mai tineri", a explicat atunci BIHOREANULUI profesorul Gheorghe Bumbu.

„Aici, la Oradea, facem tot ce se face şi la New York, şi în Japonia, şi în Germania, avem şi aparatura, şi pregătirea necesară, iar prin ceea ce facem vrem ca pacienţii noştri să aibă totală încredere în performanţa medicinei româneşti”, a mai spus profesorul Bumbu.