Primarul Ilie Bolojan a anunţat, miercuri, într-o conferinţă de presă că Primăria Oradea doreşte să organizeze separat şi în timp util licitaţia pentru desemnarea unui operator de salubritate în oraş, având în vedere că actualul contract cu RER Vest expiră la finalul lui 2019.

Frica de gunoaie

Primăria doreşte, astfel, să se delimiteze de ADI Ecolect, entitate care trebuie să implementeze Sistemul de management integrat al deşeurilor (SMID) solide în Bihor, dar care se află în întârziere.

Edilul a explicat că municipalitatea nu doreşte să-şi asume riscul ca, la începutul anului 2020, Oradea să nu aibă operator de salubritate şi să devină un "oraş al gunoaielor". "Am purtat discuţii cu conducerea Consiliului Judeţean (n.r. – autoritate care gestionează SMID) şi conducerea Ecolect să urgenteze şi să finalizeze toate documente pentru a se putea derula toate procedurile de licitaţie şi să avem un operator. Contractul în Oradea, dar nu doar în Oradea, expiră la finalul anului 2019 şi legea nu ne permite să-l prelungim. Nu vrem să fim un oraş al gunoailor", a spus Ilie Bolojan.

Totodată, edilul Oradiei a anunţat în premieră că, în caz contrar, Primăria "ia în calcul" ieşirea din ADI Ecolect şi organizarea unei licitaţii proprii, nu prin ADI Ecolect. "La începutul anului 2020 oamenii nu vor avea nevoie de explicaţii de ce nu se colectează deşeurile, ci de servicii normale", a spus primarul.

SMID în întârziere

Ulterior, răspunzând întrebărilor BIHOREANULUI, Bolojan a dezvăluit că Primăria a primit un acord de principiu din partea autorităţii de management pentru scoaterea Oradiei dintr-un grup cu alte 20 de UAT-uri şi organizarea separat a licitaţiei pentru oraş, dat fiind și faptul că nevoile în acest domeniu sunt total diferite în cazul municipiului decât în cazul unei comune. 

Totodată, Bolojan a afirmat că a discutat inclusiv cu conducerea Consiliului Judeţean Bihor această variată: "Am avut o discuţie ca Oradea să fie scoasă din grămada de localităţi, iar licitaţia să fie organizată de Primărie. Contez pe înţelepciunea celor de la Consiliul Judeţean", a precizat edilul, adăugând că o decizie va fi luată în "ianuarie-februarie".

După cum BIHOREANUL a scris, Consiliul Judeţean Bihor se află în întârziere cu implementarea Sistemului de management integrat al deşeurilor (SMID) în judeţ.

De la 1 octombrie 2018, în Bihor ar fi trebuit să opereze şase firme de salubritate, fiecare în câte o regiune anume definită (Oradea, Aleşd, Salonta, Beiuş, Marghita şi Săcueni), care să adune de la bihoreni fracţia umedă, adică deşeurile care ajung la halda administrată de Eco Bihor, şi fracţia uscată, adică cele revalorificabile.

Era previzibil că proiectul nu se va încheia până la termenul limită, aşa că, discret, CJ Bihor a solicitat Comisiei Europene o nouă păsuire. Deşi acest lucru nu a fost anunţat public niciodată, CE a aprobat prelungirea proiectului cu un an, până la data de 30 septembrie 2019.

Chiar şi aşa e greu de crezut că proiectul va fi operaţional la acea dată. Lucrările de investiţii au fost finalizate, unele intrând deja în reparaţii, însă licitaţiile pentru desemnarea operatorilor nu au fost demarate, iar caietele de sarcini n-au fost finalizate.

Salubritate mai scumpă 

În cadrul aceleiaşi conferinţe, viceprimarul Birta a anunţat scumpirea tarifului de salubrizare plătit de orădeni începând din 1 ianuarie 2019. Concret, tariful va creşte de la 10,06 lei cu TVA la 10,76 lei cu TVA.

Scumpirile se datorează unor modificări la Legea privind regimul deşeurilor, care impun colectarea unei contribuţii pentru economia circulară (bani care ajung la Fondul de Mediu), creşterii salariului minim pe economie şi inflaţiei.

Contribuţia pentru economia circulară a fost calculată la 0,23 lei pe persoană, influenţa creşterii salariului minim pe economie la 0,23 lei şi influenţa ratei inflaţiei la 0,13 lei pe persoană. Prin noua contribuţie pentru economia circulară, Oradea va trimite Fondului de Mediu circa 2 milioane lei pe an.

Proiectul a fost aprobat apoi în şedinţă ordinară de consilierii locali cu 20 de voturi "pentru" şi 3 "împotrivă" ale consilierilor PSD.

În aceeaşi conferinţă, Birta a spus că, din 2020, viitorul operator de salubritate va trebui să implementeze şi sistemul "plăteşti cât arunci" şi colectarea selectivă în trei fracţii în tot oraşul şi să practice tarife distincte pentru deşeuri reciclabile, toate aceste măsuri fiind impuse de noile reglementări în domeniu.

Citește și:

Curăţenie în stand-by: Din cauza întârzierilor, Bihorul ar putea avea un sistem de management integrat al deşeurilor abia după 2020