A fost mare bucurie în Oradea pe 20 aprilie 1919, în ziua de Paşte, când generalul Traian Moşoiu şi trupele române au eliberat oraşul de dictatura bolşevică ungară şi l-au declarat una cu România. "De azi încolo, Domniile Voastre sunteţi cetăţeni ai României Mari. Aceasta nu este numai o vorbă spusă într-un moment de elan, ci o realitate vie", le spunea bravul general orădenilor.

La 105 ani de la acel moment, în oraş se plănuiesc evenimente cum doar la Centenar s-au mai văzut...

Hai la paradă!

Manifestările organizate de Primăria Oradea şi de mai mulţi parteneri ai acesteia vor debuta sâmbătă, puţin după ora 11, cu slujbe de pomenire pentru înaintaşi la Biserica cu Lună, ortodoxă, şi la Catedrala Sfântul Nicolae, greco-catolică, iar la ora 12 vor fi trase toate clopotele bisericilor din oraş, pentru a marca momentul festiv.

Pe platoul din faţa Primăriei, va fi reconstituit apoi, cu ajutorul mai multor actori, momentul întâmpinării generalului Traian Moşoiu de oficialităţi şi de populaţie în urmă cu 105 ani.

De la ora 12.20, orădenii vor putea urmări în centrul oraşului, pe traseul strada Independenţei - Piaţa Unirii - strada Avram Iancu - statuia lui Traian Moşoiu, o paradă militară spectaculoasă, cu invitaţi din ţară.

Parada va fi deschisă de un detaşament de reconstituire istorico-militară, cu uniforme de epocă, urmat de detaşamentul de onoare al Centrului 54 Comunicaţii din Oradea, de Batalionul 811 Infanterie Dragonii transilvani din Dej, de cavaleria Direcţiei Generale de Jandarmi Bucureşti, precum şi de jandarmi, pompieri, poliţişti de frontieră şi poliţişti locali. Va fi etalată tehnică militară, în frunte cu 3 elicoptere IAR-330, două transportoare amfibii blindate Zimbru şi sisteme de artilerie LAROM. Acest moment din program va fi însoţit de muzica militară a Diviziei 4 Infanterie Gemina din Cluj-Napoca.

La finalul paradei, vor fi depuse coroane de flori la statuia generalului eliberator.

Trăire românească

Seara, de la ora 19, orădenii sunt aşteptaţi să cânte, să danseze şi să se bucure alături de Andra, Fraţii Advahov şi invitaţii lor, într-un "concert extraordinar de folclor şi trăire românească", programat în Piaţa Unirii.

Cu un show similar, cuprins în turneul Tradiţional 2, Andra a adunat în această primăvară 12.500 de români din diaspora pe OVO Arena Wembley din Londra, unde a susţinut un concert sold-out.

"Tradiţional 2 este un eveniment pentru toţi cei care iubesc muzica şi tradiţiile româneşti. Andra aduce pe scenă un spectacol de o complexitate remarcabilă, un playlist eclectic ce abordează diverse genuri muzicale - de la acordurile calde ale muzicii populare la vibranta energie a pop-ului, de la influenţe rock la ritmurile hip-hop", spun organizatorii.

"Va fi o seară memorabilă"

Printre partenerii pe care artista i-a avut pe scenă în alte oraşe s-au numărat Mioara Velicu şi Vlăduţa Lupău. Cei de la Oradea nu au fost încă dezvăluiţi, dar organizatorii spun că "fiecare artist contribuie cu un strop de magie, construind împreună o poveste muzicală care uneşte, inspiră şi dăruieşte bucurie".

Şi Andra a transmis un mesaj special înaintea sărbătorii Oradiei: "Mi-aş dori ca acest spectacol de la Oradea să unească români din toate colţurile ţării, să ne aducă împreună pentru a ne bucura de muzica ce ne defineşte sufletele. Va fi o seară memorabilă, vă promit. Tradiţional 2, la fel ca prima ediţie, nu doar că entuziasmează, dar şi emoţionează, vă face să dansaţi şi, cel mai important, vă aduce mai aproape de trecutul nostru, ca popor".

În 2019, la Centenarul eliberării Oradiei, Piaţa Unirii a fost plină-ochi la un alt concert al Andrei, Tradiţional 1.

Torţele victoriei

Sărbătorirea Oradiei nu se va încheia odată cu spectacolul Andrei. La ora 21, de pe strada Aurel Lazăr va începe solemnitatea retragerii cu torţe, soldaţii fiind acompaniaţi de muzica militară a Diviziei 4 Infanterie din Cluj. Retragerea cu torţe simbolizează întoarcerea victorioasă a militarilor de pe front şi cinsteşte, totodată, memoria eroilor neamului.

Militarii vor urma traseul strada Aurel Lazăr - strada Libertăţii - strada Iosif Vulcan - Piaţa Regele Ferdinand - Piaţa Unirii - strada Avram Iancu - statuia Generalului Traian Moşoiu, cu o oprire în piaţa centrală pentru intonarea Imnului Naţional.

Sfârşitul zilei va fi încununat cu un foc de artificii (ora 21.40), care va acoperi cerul Oradiei, ca o urare, să fie mereu liberă şi prosperă...

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!