Trecerea dintre 2020 spre 2021 a fost oglinda unui an extrem de complicat, plin de incertitudine şi, în aceleaşi timp, de speranţă. Speranţa că, odată cu noul an, vom fi început drumul spre normalitatea pe care nu am ştiut să o apreciem şi pe care azi o putem face mai bună.

În 2021, cea mai importantă prioritate a oraşului, şi cred că şi a orădenilor deopotrivă, este să facem tot ceea ce ţine de noi pentru a stopa efectele negative ale pandemiei de coronavirus.

În condiţii nemaiîntâlnite, 2020 ne-a făcut să ne dăm seama cât de vulnerabili suntem, iar acum trăim cu speranţa că medicina modernă va reuşi să învingă această pandemie. Conform datelor oficiale, vaccinurile produse deja sunt în măsură să stopeze şi să preîntâmpine efectele, din păcate în unele cazuri fatale, pe care acest virus le are asupra noastră. 

Suntem în 2021 cu câteva perspective solide de îmbunătăţire a situaţiei. Vaccinarea ne dă şansa de a ne reconstrui viaţa normală, cu o mai mare atenţie la ce este cu adevărat important şi la cei din jurul nostru.

Oradea ultimilor ani a fost adesea un exemplu pozitiv şi o sursă de mândrie pentru mulţi dintre locuitorii săi. Vaccinarea este primul pas pe care putem să-l facem pentru a ajuta acest oraş să devină mai puternic şi din nou o sursă de inspiraţie.

Refuzul de a ne vaccina reprezintă, în primul rând, un pericol pentru noi înşine şi, la fel de cert, pentru cei dragi sau pentru cei pe care-i întâlnim în tramvaie sau la piaţă, punând astfel în pericol "binele public pe care cu toţii suntem chemaţi să-l slujim şi să-l protejăm".

În România vaccinarea este gratuită, voluntară şi opţională, fiecare dintre noi putând să decidem dacă ne vaccinăm sau nu. Sper ca orădenii să ia această decizie corect informaţi, dar în acelaşi timp cu gândul la următorul principiu: "Să avem grijă de noi înşine, pentru a putea avea grijă unul de altul"!

Mihai Jurca
city-managerul Oradiei