În timp ce orădenii simt că îmbătrânesc în traficul din oraș, Primăria a anunțat că municipiul va sărbători Săptămâna Europeană a Mobilității.

Programul evenimentelor care se vor desfășura între 16 și 22 septembrie va cuprinde și o cursă de viteză între un biciclist, un tramvai și un autobuz, concursuri pe două roți, respectiv acțiuni de igienizare.

Combină și deplasează-te!

Săptămâna Europeană a Mobilităţii este o campanie anuală privind mobilitatea urbană durabilă, fiind organizată cu sprijinul Comisiei Europene și având drept scop încurajarea autorităților locale să introducă şi să promoveze măsuri de transport sustenabil, respectiv să invite cetăţenii să încerce alternative la utilizarea autoturismelor.

Tema ediției din acest an este „Conexiuni mai bune”, iar sloganul este „Combină și deplasează-te”, europenii fiind încurajați să opteze pentru transportul public și alte soluții de transport curate și inteligente.

În Oradea, evenimentele sunt organizate de Primărie, societatea de transport OTL, ASC 3 Sport, Inspectoratul de Poliție al Județului Bihor, Agenția de Protecție a Mediului Bihor, Administrația Bazinală de Apă-Crișuri, Liceul de Arte, Compania Plexus și Asociația Pedalăm.

Concursuri în aer liber

Programul activităților începe pe 16 septembrie cu Ziua Porților Deschise la OTL și o întrecere între tramvai, autobuz și o bicicletă, pe traseul Autogara Nufărul - Biserica Emanuel. În aceeași zi, polițiștii vor fi prezenți în Piața Unirii pentru activități de informare și conștientizare privind siguranța rutieră.

Pe 17 septembrie, de la ora 11, la sala Fit4You, din Crișul Shopping Center, angajații companiei Plexus vor participa la un exercițiu sportiv. Inițial acest eveniment fusese programat în Piața Unirii, însă a fost mutat din cauza vremii. O zi mai târziu, agenda Săptămânii Mobilității cuprinde călătorii cu autobuzul turistic OTL, iar pe 19 septembrie Asociația Club Sportiv 3 Sport va organiza un concurs de alergare pentru copii în Parcul Brătianu, între orele 16 și 18.

Pe 21 septembrie, angajații ABA Crișuri și elevii Liceului de Arte vor aduna gunoaiele de pe Crișul Repede, între podul Decebal și podul Carol I (între orele 10 și 12), iar după-amiaza, de la ora 16, în parcul Brătianu va avea loc un concurs de ciclism pentru copii, organizat tot de ACS 3 Sport.

Ultimul eveniment al Săptămânii Mobilității va fi un marș de ciclism, Critical Mass, de la Arena Antonio Alexe până în Piața Unirii, programat pe 22 septembrie, de la ora 17.

Merită menționat că, de-a lungul săptămânii, compania Plexus a anunțat că va „plăti” angajații care vin la muncă cu bicicleta, skateboardul sau alte mijloace nepoluante, cu 10 lei pe zi. Banii vor fi folosiți apoi pentru cumpărarea de răsaduri care ulterior vor fi plantate tot de angajații companiei.

Vezi mai jos programul detaliat al evenimentelor!

 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!