Cum va arăta Oradea peste 10 sau 20 ani? Va fi oraşul pe care ni-l dorim cu toţii?

Dacă în urmă cu 15 ani condiţiile din spitalele orădene erau cele care erau, investiţiile masive în modernizarea secţiilor, dotarea cu aparatură de ultimă generaţie şi aducerea specialiştilor au întors orădenii din drumul spre Cluj-Napoca. Prin investiţiile în termoficare, iernile în care stăteam fără apă caldă şi îngheţam în apartamente sunt istorie. Cetatea, altădată plină de ruine, şi-a recăpătat locul de simbol al oraşului. Piaţa Unirii, Aquaparkul, pasajele peste centură, Parcul Industrial, Pasajul Vulturul Negru - sunt investiţii care conturează Oradea de azi.

Fondurile europene sunt unul dintre pilonii de bază ai dezvoltării şi schimbării la faţă a Oradiei. Perioadele de finanţare 2007-2013 şi 2014-2020 însumează proiecte de peste 650 milioane euro aflate în diverse stadii de implementare.

Nu ştiu cum va arăta oraşul peste 15 ani, dar ştiu cum va arăta peste patru ani. În Centrul Civic, circulaţia rutieră se va muta în subteran, iar zona va fi pavată şi redată pietonilor, la fel Piaţa Ferdinand, Aurel Lazăr şi strada Libertăţii. Investiţiile în pasaje, drumuri, reţele de termoficare, tramvaie, autobuze, spitale, grădiniţe, şcoli, obiective de patrimoniu ş.a. dau conturul oraşului de mâine.

Oradea este un oraş care şi-a fixat obiective "smart", având la bază o strategie, determinare şi pasiune. Dincolo de cifre, este vorba despre oameni, iar orădenilor li s-a deschis apetitul pentru ceea ce poate oferi un oraş european. Trendul de dezvoltare nu ne permite să ne aplecăm doar asupra conductelor de apă şi termoficare, pasaje, pietonale. Orădenii vor lucruri şi servicii care să le facă viaţa mai plăcută şi mai uşoară.

Oradea nu este încă un Smart City, dar are elementele de bază, în primul rând pentru că suntem un oraş european, iar mai apoi pentru că orădenii şi-o doresc. Şi ei merită ce e mai bun!

Marius Moş
Director
Direcţia Management Proiecte cu Finanţare Internaţională