În timp ce tot mai multe oraşe din România au probleme cu aruncarea deşeurilor, neavând depozite conforme cu normativele europene, listă completată cel mai recent de municipiul Alba Iulia, Consiliul Local Oradea a majorat din nou taxa pe care o pretinde operatorilor de salubritate din alte judeţe care aduc gunoaie la Eco Bihor.

Edilul Florin Birta a explicat că, prin această scumpire, speră că va descuraja alte oraşe să umple halda de gunoaie a Bihorului. "Avem o situaţie tot mai presantă, din ce în ce mai multe unităţi administrativ-teritoriale ne solicită să le permitem să depună deşeuri din alte judeţe, ceea ce încercăm să limităm pe cât posibil, pentru că avem şi noi o capacitate maximă de depozitare. Acum câteva luni am mărit acea taxă suplimentară, de la 3 la 10 euro pe tonă, dar în continuare am avut solicitări. Acum o mărim la 15 euro pe tonă şi nu ne vom opri să o mărim, dacă aceste solicitări vor veni", a declarat Florin Birta, miercuri, într-o conferinţă de presă care a precedat şedinţa de Consiliu Local, unde s-a votat majorarea.

Taxa de 15 euro pe tona de deşeuri se adaugă tarifului de depozitare de la Eco Bihor, care este de 20,51 euro pe tonă. Aşadar, un operator de salubritate din afara Bihorului va plăti aproape 36 de euro pe tona de deşeuri adusă la depozitul ecologic din Episcopia, cost la care i se adaugă şi cheltuielile de transport.

Birta a precizat că cea mai recentă solicitare de depunere a deşeurilor la Oradea a venit din partea Primăriei Alba Iulia, care nu mai are unde să ducă gunoaiele strânse de la cetăţeni, după ce depozitul de la Târgu Jiu s-a închis, iar în judeţul Alba încă nu există un depozit autorizat. Până cel târziu pe 15 mai, deşeurile albaiulienilor vor ajunge la halda Eco Bihor. "Mi-au promis cei de la RER, care au câştigat licitaţia acolo, că până pe 9 mai vor deschide halda din Gâlda de Jos", a mai spus Birta.