Am ales acest titlu deoarece, dacă ţinem cu adevărat la oraşul în care trăim, acest motto implică şi obligaţii.

După o muncă de ani de zile a administraţiei locale, cetăţenii se pot bucura în sfârşit de rezultatele promise. Clădiri reabilitate, drumuri şi poduri noi, parcuri, terenuri de sport, Cetatea şi, în viitorul apropiat, acvaparcul.

După implicarea foarte activă a Primăriei în ultimii 8 ani în dezvoltarea Oradiei, acum începe o nouă etapă la care trebuie să participe toţi cetăţenii: întreţinerea oraşului. Noi, toţi orădenii, suntem obligaţi să încercăm să păstrăm lucrurile nou făcute.

Sunt, totuşi, mai multe fapte negative pe care le fac unii locuitori: distrug bănci, sparg felinare, lasă mizerie în urmă, de pildă seminţe, mucuri de ţigări şi chiar excremente de animale. De asemenea, un lucru care deranjează este mâzgălitul pereţilor.

Recent, am început o campanie împotriva unei persoane care se autointitulează "ETAL" şi care îşi desenează numele pe diferite clădiri. Am organizat o întâlnire la Primărie cu cei din zona "street art", care s-au şi delimitat de acest vandal. Le-am prezentat un plan de colaborare ce presupune organizarea unui concurs pentru adevăraţii artişti în "street art", iar câştigătorului să îi fie pus la dispoziţie, de exemplu, un punct termic, pe care să creeze artă stradală sub îndrumarea instituţiei arhitectului şef. Asta pentru că o cauză a acestor vandalisme poate fi lipsa unor locuri unde se pot desfăşura aceşti artişti.

La acea şedinţă, am acceptat şi curăţarea locurilor unde ETAL a distrus bunul public sau privat, muncă pentru care mi-am pus la dispoziţie indemnizaţia de consilier. Iar dacă acest vandal nu se opreşte, schimbăm abordarea prietenească.

Este doar una din problemele oraşului pentru care trebuie să acţionăm ca nişte cetăţeni cărora le pasă. Fiecare dintre noi putem amenda lipsa de respect faţă de un oraş atât de frumos ca al nostru. De aceea, până la urmă, Oradea suntem noi!

Sebastian Lascu
Consilier local