Se spune că dragostea se demonstrează, nu se declară. Dar uneori ajută şi să o spui, măcar pentru a-ţi uşura sufletul. Zeci de orădeni şi-au declarat, negru pe alb, dragostea pentru oraşul lor în cartea Oradiei Mari ce a fost deschisă în faţa Primăriei în ziua referendumului pentru unirea Oradiei cu comuna vecină Sînmartin.

Prezenţa de sub 30% din secţiile de vot a făcut ca referendumul să fie invalidat, iar fuziunea să rămână doar un proiect. Asta nu şterge, însă, şi mesajele pe care locuitorii urbei le-au lăsat...

Să ne creşti mare!

Primul mesaj din cartea oraşului a fost lăsat de deputatul liberal Ioan Cupşa, orădean prin adopţie. "Oradea, mulţumesc că m-ai primit, mulţumesc că am devenit orădean!", a scris parlamentarul născut în judeţul Mureş.

Pe pagina imediat următoare a semnat şi primarul Ilie Bolojan. "Am votat azi cu speranţa că votul meu va fi una din zecile de mii de pietre de temelie puse azi şi în 10 mai la dezvoltarea oraşului nostru. Dumnezeu să te aibă în pază, Oradea!", a scris edilul.

Alţi orădeni au fost şi mai succinţi. "Oradea... să ne creşti mare!", a fost mesajul lăsat de o anume familie Trif. "Am votat în 10 mai şi în 14 iunie pentru ca voi, copiii noştri, să aveţi condiţii mai bune de trai într-un oraş mai mare şi mai prosper. Vrem Oradea Mare!", au scris Oana şi Adrian Nicula.

Mesaj peste decenii

Şi alţi semnatari au scris clar că au votat pentru viitorul copiilor lor, ca aceştia să aibă un oraş în care să poată creşte şi să se poată dezvolta. Ba chiar în carte au semnat şi câţiva copii, care au spus acelaşi lucru: că vor un oraş mare.

Consilierul local Cristian Puşcaş, care s-a semnat alături de soţia Bianca şi de fiul Sebastian, a avut un mesaj atipic, adresat direct orădenilor din 2115: "Să vă aduceţi aminte cu drag de noi şi să fiţi convinşi că am făcut tot ce ne-a stat în putinţă ca Oradea noastră frumoasă să fie o casă bună pentru toţi şi pentru fiecare".

City-managerul Eduard Florea s-a semnat şi el, împreună cu familia. "Oradea merită să fie un oraş mare, puternic şi valoros. Dar la fel de important este de a avea o comunitate unită. De aceea la sfârşitul acestei zile ne dorim ca dincolo de exclamaţia "ne-am unit" să stea un neam unit", a transmis familia Florea, lângă o hartă (foto) desenată de copii cu Oradea Mare.

Poftiţi, domnule primar!

Un mesaj inedit a fost cel al Manuelei Gavriş, care a mulţumit Primăriei că i-a dat subiect pentru lucrarea de licenţă: alipirea Sînmartinului de Oradea. "Cred în acest fel de practici de fuziune, mai ales după ce am citit nenumărate articole cu exemple de comasări în alte ţări", a scris studenta.

O altă orădeancă, Gabriela Szabo, a ţinut să-i mulţumească în scris primarului pentru că a primit un loc în căminul social Candeo, ba chiar să-l invite pe edil în vizită în locuinţa ei! Femeia l-a asigurat pe Bolojan că şi ea, şi soţul ei au votat şi susţin unirea.

Mesaje bilingve

Cartea Oradiei Mari conţine şi câteva mesaje în maghiară, chit că politicienii unguri şi-au îndemnat electoratul să boicoteze referendumul. "Iubesc Oradea şi ar fi bine să fie mai mare", s-a iscălit dr. Lőrincz Ágnes. Altcineva, care s-a semnat doar cu iniţialele M.K., a scris tot în maghiară că Oradea n-ar trebui să fie mai mare, ci mai ordonată. Mulţi alţi orădeni s-au rezumat să declare, în română, maghiară sau engleză, că sunt mândri că sunt locuitorii oraşului.

Cartea nu are mesaje anti-unificare ori care să critice oraşul, unul singur remarcându-se prin patimă. Un anonim i-a transmis primarului Ilie Bolojan că ar trebui să-i fie ruşine pentru ilegalităţile comise şi că îi doreşte să-l ia DNA-ul şi să-i dea "mulţi ani cu executare".

Judecata de după

Pe ultima pagină iscălită a cărţii, o orădeancă a scris un mesaj al cărui sens a fost însă deturnat de invalidarea referendumului. "Sper ca generaţiile următoare să nu fie dezamăgite de alegerea noastră. Sper să le lăsăm un oraş mai mare, mai frumos şi mai prosper", a scris Adriana D., lăsând să se înţeleagă că a crezut în succesul referendumului şi al unirii.

Până la urmă, orădenii viitorului au motive să fie dezamăgiţi. Dar nu de alegerea celor care au votat şi care au vrut înfăptuirea Oradiei Mari, ci tocmai de alegerea celor mai mulţi dintre orădeni de a sta acasă...