Primăria a demarat săptămâna trecută o campanie în cadrul căreia orădenii sunt invitaţi la acţiuni voluntare de plantări.

Pe lângă completarea vegetaţiei în zonele unde există deficit de arbori, municipalitatea vizează şi crearea unei perdele verzi pe marginea şoselei de centură, pentru a proteja oraşul de efectul poluării autovehiculelor.

Acoperire totală

În cadrul campaniei "Oradea Verde", Primăria a pregătit un program complex de plantări ce cuprinde pentru această toamnă 3.500 de arbori. Dintre aceştia, 610 vor fi puşi de Primărie în 18 zone, între care Calea Clujului, zona blocurilor ANL pe B-dul Ştefan cel Mare, străzile Miron Costin şi Oneştilor, malul drept al Crişului pe Splaiul Crişanei, precum şi în Parcul Brătianu şi pe Lacul Roşu.

Cu sprijinul voluntarilor, municipalitatea doreşte să planteze alţi 2.000 de arbori în zonele Calea Aradului - Bricostore, Calea Aradului - OBI, pe malul drept al Peţei (între podul Piaţa Obor şi podul Calea Aradului), pe strada Octavian Goga - Cominca, pe Aleea Matei Basarab - Biblioteca Judeţeană, pe strada Umbrei - zona Cimitirului Municipal spre Ogorului (cartier Europa-Impact), pe strada Ogorului - pe lângă Cimitirul Municipal, pe Nufărului - lângă Biserica Penticostală şi campus, pe Nufărului lângă Selgros, pe Peţei spre Bumbacului, pe Calea Clujului spre cartierul Tineretului, pe străzile Matei Corvin, Podului şi Henrik Ibsen. Concentrarea asupra zonei şoselei de centură demonstrează un deziderat nou, dar necesar, al campaniei de plantări: realizarea unei perdele verzi care să împrejmuiască oraşul.

Apel la voluntariat

Startul acţiunii de voluntariat l-au dat 60 de funcţionari publici, angajaţi ai Primăriei, ai Administraţiei Social-Comunitare Oradea şi ai Poliţiei Comunitare, care au ieşit vinerea trecută la muncă pe strada Podului, în apropiere de giraţia cu strada Uzinelor, plantând 143 de frasini şi paltini. Salariaţii celor trei structuri ale municipalităţii au fost urmaţi sâmbătă de angajaţii Clubului CSM Oradea, care au plantat alţi 60 de arbori pe strada Nufărului, între piaţă şi giraţia cu strada Ogorului.

Următoarele acţiuni de voluntariat sunt programate pe 15 octombrie pe strada Ogorului, lângă Cimitirul Municipal, pe 16 octombrie în păduricea de pe Calea Clujului (unde şi-au anunţat prezenţa şi membrii Partidului Verde), pe 22 octombrie pe Aleea Matei Basarab (unde vor lucra şi membrii Fundaţiei Life), pe 29 octombrie pe strada Ogorului şi pe 5 noiembrie pe strada Matei Corvin.

Ofertă pentru Asociaţii

În funcţie de solicitările orădenilor, se vor programa acţiuni similare şi în alte zone. Pentru a se programa, doritorii trebuie să sune la Direcţia Tehnică a Primăriei (telefon 0259-437.000, interior 209 sau 166). Tot Direcţia Tehnică va pune la dispoziţia voluntarilor şi uneltele necesare: cazmale, lopeţi, târnăcoape şi cisterne cu apă pentru udat.

Asociaţiile de proprietari vor primi gratuit de la pepiniera RAPAS (strada Făgăraşului nr. 15) câte 10 arbori şi instrucţiuni despre cum trebuie să se facă plantarea astfel încât puieţii să prindă rădăcini. În total, asociaţiile pot planta circa 1.000 de arbori. Pentru a primi materialul săditor, reprezentanţii asociaţiilor trebuie să-l sune pe responsabilul de la Pepinieră, Doru Vaida, disponibil la numerele de telefon 0735-003.814 şi 0259-222.462.

Angajaţii instituţiilor publice, grădiniţelor, şcolilor, spitalelor, dar şi ai ONG-urilor, precum şi ceilalţi orădeni, sunt îndemnaţi să se implice în campania de plantări, municipalitatea mulţumindu-le dinainte pentru grija pe care o au faţă de oraşul în care trăiesc. Şi în care respiră...