"Oradea este un oraş paşnic, liniştit, unde vreau să locuiesc din continuare", spune Ahmed Kamil originar din Irak, care a venit acum aproape un deceniu în oraşul de pe Criş pentru a-şi îndeplini visul: acela de a deveni medic. El este unul dintre străinii care au participat, marţi, la activităţile organizate de câteva ONG-uri orădene cu ocazia Zilei Refugiatului, în Piaţa Unirii.

Pictură, poveşti şi joacă

Activităţile dedicate Zilei Refugiatului, sărbătorită în fiecare an la data de 20 iunie, au început în jurul orei 18. Mai multe refugiate ucrainence au adus delicatese tradiţionale în țara lor, iar alţi refugiați au invitat copiii trecătorilor la jocuri, ateliere de pictură pe figurine de ipsos ori pe faţă.

"Prin aceste activităţi dorim să creştem gradul de empatie şi înţelegere faţă de refugiaţi şi situaţia acestora. Avem inclusiv un loc unde trecătorii pot să lase mesaje de încurajare pentru refugiaţii de aici. Anul acesta, la Asociaţia Filantropia am avut circa 500 de beneficiari, atât cetăţeni străini, cât şi refugiaţi care au un statut special. Cei mai mulţi dintre ei sunt ucraineni, dar avem şi din Mongolia, Siria ori Sudan", a declarat, pentru BIHOREANUL, Adriana Popa, managerul Centrului Regional de Integrare al Asociaţiei Filantropia, înfiinţat în 2012.

Între cei implicaţi în organizare s-a numărat şi Ahmed Kamil, care acum este angajat al ONG-ului şi urmează rezidenţiatul în medicina de familie.

"Am venit aici pentru studii în 2014. În 2017 am început să învăţ limba română la Filantropia şi într-un an cred că am fost OK, m-am putut integra în societate. Sper să rămân aici. Oradea este un oraş paşnic, liniştit, unde vreau să locuiesc din continuare. Eu sunt născut în Irak, dar crescut în Arabia Saudită. În ţara mea de origine nu cred că mă voi întoarce, acolo e în continuare război", a povestit el, în limba română.

Iubire în Oradea

Între refugiaţi s-a numărat şi Masha Zalizniak, o tânără care a venit în primăvara anului 2022 în Oradea, din regiunea Doneţk, iar câteva luni mai târziu a devenit coordonatoare pentru micuţii de clasa a III-a şi a IV-a care au frecventat activităţile Centrului de Informare şi Consiliere pentru Refugiaţi Oradea (CICRO) al Caritas Eparhial.

"Pe panoul plin cu imagini cu localităţi înainte şi după începerea războiului am adăugat şi o fotografie din Bakhmut, unde am făcut facultatea. Poza inițială am făcut-o în 2020, iar pe cealaltă, unde se văd distrugerile, am găsit-o pe internet, după începerea războiului", a spus tânăra, în limba engleză.

Între micuţii adunaţi la ateliere de pictură a fost şi Airana Sabău (foto), o fetiţă în vârstă de 10 ani care s-a mutat aici în 2018 împreună cu mama sa Lusimaria Sabău, braziliancă la origine, și cu tatăl ei, orădean.

"Ştiu limba spaniolă şi portugheză. Româna seamănă cu ele, dar unele cuvinte sunt mult mai diferite. Mă ambiţionez să învăţ la cursurile de limba română a celor de la Filantropia pentru că vom rămâne mult timp aici", a spus Lusimaria.

Toate activităţile din centru au fost organizate de Asociaţia Filantropia din Oradea, Fundaţia Comunitară Oradea, Asociația Cătunul Verde, Federația Română pentru Tineret Bihor şi Asociaţia de Responsabilizare şi Dezvoltare a Tineretului.

Vezi mai jos care a fost atmosfera la eveniment! Video: Paul Lelea

BIHOREANUL a publicat în trecut mai multe articole despre poveştile cetăţenilor străini care s-au mutat în Oradea şi au început să înveţe limba română la fundaţie.

Între ei s-a numărat şi Omar, un tânăr refugiat din Siria care a studiat medicina la Universitatea din Oradea şi a absolvit în 2021, la un deceniu după ce a fugit din calea războiului izbucnit în țara sa. 

Citiți povestea lui în articolul „Fiii războiului: Povestea tulburătoare a doi refugiaţi din Siria şi Palestina, care locuiesc de câţiva ani în Oradea (FOTO / VIDEO)

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!