Opt absolvente ale Facultăţii de Arte din Oradea s-au lansat ca designeri de modă, vineri, la Gala Diplomelor, eveniment care a avut loc în curtea Muzeului Ţării Crişurilor.

Ținutele pe care le-au creat acestea au fost prezentate de mai multe manechine din Oradea, în prezența cunoscutului creator de modă Cătălin Botezatu, care a asistat în premieră la Gala Diplomelor în Oradea. 

Feminitate şi grijă pentru mediu

Evenimentul a fost organizat de Facultatea de Arte din Oradea, în parteneriat cu Asociaţia Arta Educaţiei şi Frumuseţii, condusă de stilistul Marius Molan, care deține şi agenţia MModels, şi cu modelul Andreea Cerniasvki. 

De altfel, Molan este cel care l-a invitat pe Botezatu din nou la Oradea. 

"În această seară, Cătălin Botezatu va fi directorul artistic al fashion show-ului. El va ajuta absvolentele şi le va coordona pe modele. Este a doua oară când vine la Oradea într-un timp foarte scurt şi vă pot spune că deja există o colaborare cu asociaţia noastră şi renumitul creator de modă. Vrem ca Oradea să devină un oraş de referinţă în ţară în ceea priveşte fashion-ul", a spus Marius Molan pentru BIHOREANUL înaintea show-ului. 

Prima colecţie prezentată în faţa celor circa 300 de persoane adunate în curtea MŢC a fost "Hourglass", semnată de Roberta Cata. Tânăra a fost inspirată de o piesă vestimentară atemporală şi feminină: corsetul. Interpretarea a fost una actuală, absolventa integrând în toate ţinutele corsetele şi combinându-le, de cele mai multe ori, cu pantaloni (foto).

O altă colecţie s-a remarcat prin faptul că a fost realizată exclusiv din materiale textile reciclate de la brandul Amavi, al firmei de confecţii orădene Mobiente-Limtex. Aceasta s-a numit "Renewd" şi a fost formată din opt ţinute în culori vii.

"Piesele sunt semnate de Mădălina Harba, iar mesajul ei este foarte clar: «Această colecţie este o posibilă soluţie pentru Pământul sufocat şi de deşeuri textile!»", a spus Emil Trifa, prezentatorul galei.

La Muralla Roja

Absolventa Camelia Ienciu a creat zece ţinute, fiind inspirată de arhitectura postmodernă spaniolă, mai precis de complexul de apartamente La Muralla Roja proiectat de Ricardo Bofill, situat în oraşul Calpe, Spania. Rochiile şi compleurile sale abordează un stil geometric, care accentuează silueta feminină.

"Liniile definite şi motivele liniare abordate de artistul şi arhitectul Bofill m-au ajutat să compun lucrări echilibrate, care urmează un tipar bine definit", a spus Camelia Ienciu pentru BIHOREANUL

Cea mai apreciată colecţie, prin aplauzele îndelungi ale publicului, a fost însă cea din urmă,  intitulată "Jelly fish" și realizată de Antonia Ardelean. Modele au defilat în creaţiile sale inspirate de viaţa din adâncurile oceanelor şi mărilor, realizate din materiale fluide şi colorate, care să semene cu corpul unei meduze (foto). Piesele vestimentare au fost accesorizate cu multe accesorii din perle.

Pe catwalk-ul din Muzeul Ţării Crişurilor au mai defilat modele îmbrăcate de Timea Sasca cu colecţia "Pinky promise", Andrada Lorena Blocău cu "Fresh start!", Roberta Varhanyszki cu "SOS Nature" şi Roxana Popoviciu cu "That 70`s Look".

Seara s-a încheiat cu prezentarea unei colecţii a brandului orădean Amavi, alcătuite din ţinute pentru femei şi bărbaţi, realizate din bumbac organic şi alte materiale de calitate.

Oradea, un centru fashion

Alături de creatoarele acestei colecţii a ieşit, la final, şi Cătălin Botezatu. "Pot să spun că Oradea devine un centru al fashion-ului în România pentru că acest eveniment are loc la scurt timp de la fashion show-ul de 1 iunie din faţa Teatrului (organizat tot de stilistul Marius Molan n.r.), unde am fost prezent. Creaţiile studentelor sunt reuşite, dar sunt încă la început şi mai trebuie să studieze. Îmi place oraşul, îmi place şi acest muzeu, unde îmi şi doresc să organizez, în curând, un eveniment by Cătălin Botezatu", a dezvăluit, pentru BIHOREANUL, renumitul designer, la finalul show-ului.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!