În Oradea se va desfășura, în perioada 16-19 septembrie, cea de-a XXV-a Întâlnire a Episcopilor Catolici Orientali din Europa, având ca temă „Relația dintre episcop și preoți – fraternitate și umanitate”.

Întâlnirea este găzduită de Episcopia Română Unită cu Roma, Greco-Catolică de Oradea, sub egida Conferinţei Consiliului Episcopilor din Europa (CCEE).

Episcopii Catolici Orientali se reunesc anual, cea mai recentă întâlnire europeană desfășurându-se, în 2023, la Atena.

„Întâlnirea Episcopilor Catolici Orientali 2024 are loc la Oradea în anul în care Biserica Greco-Catolică din România celebrează cinci ani de la beatificarea Fericiților Episcopi Români Martiri greco-catolici de Papa Francisc, pe Câmpia Libertății de la Blaj (pe 2 iunie 2019), și este a doua de acest gen care se desfășoară la Oradea. Episcopia Greco-catolică de Oradea a găzduit prima oară Întâlnirea Episcopilor Catolici Orientali în 2011”, se arată într-un comunicat trimis de reprezentanții Episcopiei Greco-Catolice din Oradea. 

Potrivit aceleiași surse, episcopii catolici orientali din Europa care vor discuta pe marginea temei centrale și a „Sinodului despre sinodalitate” (2021-2024), înainte de cea de-a doua sesiune a celei de-a XVI-a Adunări generale a Sinodului episcopilor care se va desfășura în perioada 2-27 octombrie 2024 în Vatican. „De asemenea, sunt așteptați să participe și episcopii de rit latin din cadrul Conferinței Episcopilor Catolici din România”, se precizează în comunicat. 

Organizatorii spun că evenimentul va cuprinde și întâlniri deschise publicului, însă programul complet va fi prezentat la începutul lunii viitoare. 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!