Ce au în comun un IT-ist pasionat de fotografie şi o studentă la Psihologie atrasă şi de lumea cuvintelor scrise? Dragostea pentru Oradea!

Convinşi că oraşul lor merită promovat, Vasile Valcan şi Claudia Gavrilaş publică fotografii şi articole pe site-ul "Oradea în imagini" şi pe conturile de pe Facebook şi Instagram cu acelaşi nume. Zeci de mii de oameni le urmăresc postările despre oraş, deşi tinerii n-au investit bani în reclame şi fac totul voluntar. Pentru Oradea...

Inspirat din Cluj

"Oradea în imagini" a pornit în februarie 2012, când doi foşti colegi de liceu, Vasile Valcan şi Dan Dragoş, ambii pasionaţi de fotografie şi deveniţi studenţi (unul la Calculatoare, celălalt la Geografie) au vrut să umple un gol. "În Cluj existau pagini de promovare a oraşului şi judeţului, dar la noi nu. Am zis că le facem noi", spune Vasile, azi în vârstă de 31 de ani.

Au creat site-urile oradeainimagini.ro şi bihorinimagini.ro, cu tot cu conturi pe Facebook şi Instagram, şi au început să posteze fotografii făcute de ei sau găsite prin arhivele internetului.

Rapid, ambele portaluri au crescut, pentru că localnicii distribuiau de zor fotografiile. "Prima poză pe Oradea în imagini a fost una cu oraşul de demult, postată vinerea. Până lunea, pagina de Facebook avea deja peste o mie de like-uri. Apoi a tot crescut, organic", povesteşte Vasile.

Cum Dan obişnuia să meargă foarte des în drumeţii în Bihor, ulterior "atribuţiile" celor doi s-au împărţit aproape firesc: Vasile a rămas responsabil de site-ul oraşului, iar prietenul lui de al judeţului.

Muncă voluntară

După zece ani de activitate, "Oradea în imagini" a adunat 41.000 de fani pe Facebook, peste 10.000 pe Instagram, iar orădenii şi turiştii deopotrivă folosesc hashtag-ul #oradeainimagini la orice fotografie reuşită pe care o fac, pentru că îşi doresc să le vadă preluate pe aceste conturi. "Am început din pasiune, am continuat tot aşa şi nu ne-am gândit că va avea atât de mare succes. Dar mă mândresc că am fost cei care am dat startul promovării Oradiei pe internet", spune Vasile.

Între timp, oraşul are şi conturi oficiale de promovare turistică, administrate de Visit Oradea, adică de angajaţi plătiţi să facă asta. În schimb, "Oradea în imagini" este un proiect exclusiv voluntar. "Banii care intră din reclame sunt puţini, abia ajung pentru hosting (n.r. serviciul de găzduire a site-ului)", explică tânărul.

Scriitoare despre Oradea

Ca "Oradea în imagini" să fie un bun "agent de turism", în urmă cu doi ani Vasile a cooptat-o în proiect şi pe Claudia Gavrilaş (foto), o tânără pasionată de arta condeiului, care abia absolvise Colegiul Onisifor Ghibu, la clasa de Jurnalism.

"Mi-a propus să scriu texte despre Oradea şi am acceptat aproape imediat, pentru că iubesc oraşul. Am început cu articole despre clădiri, apoi despre orădeni care merită cunoscuţi sau locuri care merită vizitate în Oradea", spune fata, acum în vârstă de 20 de ani. Pentru realizarea articolelor, Claudia a folosit ce-a învăţat în liceu de la profesorul Nicolaie Ardelean, care de mulţi ani îi îndrumă pe elevii de la Ghibu cu lecţii de jurnalism. "În continuare mă consult cu el", zice tânăra, care la facultate a ales Psihologia, specializare la care acum învaţă în anul II.

Cel mai mult, tinerei îi place să scoată în faţă locuitori ai oraşului cu câte o poveste de viaţă interesantă, în rubrica "Orădeni, aşa da!". Recent a scris despre doi tineri bucureşteni care şi-au lăsat în urmă vieţile aglomerate din Capitală pentru a deschide o tonetă de cafea la Oradea. "Îmi place să descopăr oamenii înainte să scriu de ei, să ne împrietenim, ca să fiu sigură că nu greşesc când scriu că sunt orădeni cu care ne mândrim", spune Claudia.

Oamenii, cea mai importantă avuţie

Pentru anul viitor, Vasile şi Claudia ar vrea ca proiectul lor să crească. Pentru asta, tânăra a început să traducă articolele de pe site în engleză, ca să le fie accesibile străinilor. "Vreau să rămânem un punct de referinţă în promovarea turistică a oraşului", explică Vasile. Claudia are de gând să-şi lanseze şi un podcast, "Din culisele românilor", ce va cuprinde interviuri cu români remarcabili, inclusiv orădeni, ce vor fi postate pe paginile "Oradea în imagini".

De altfel, amândoi sunt convinşi că oamenii sunt resursa cea mai importantă a urbei. "Mie îmi plăcea Oradea dinainte să aibă clădirile reabilitate, pentru că aici întotdeauna lucrurile s-au mişcat altfel, oamenii au ştiut să facă lucruri bune. Mi-aş dori ca tinerii să nu mai meargă la Cluj sau în alte oraşe, ci să se dezvolte aici", spune Vasile.

Şi Claudia crede că tinerii nu au motive să plece din Oradea. Ea însăşi a preferat să studieze în oraşul natal după ce, cât încă era în liceu, s-a "strecurat" la cursurile Facultăţii de Psihologie şi a văzut că sunt serios ţinute. "În Oradea sunt profesori buni, cu mintea deschisă, care te ajută să creşti", spune studenta. Este convinsă că tinerii pot creşte în Oradea şi prin activităţile de voluntariat, ea însăşi coordonând un grup al Bisericii Betel care se preocupă de vârstnicii din oraş.

Un lucru este cert: atât de activi şi de pasionaţi de Oradea, Claudia şi Vasile au devenit ei înşişi orădeni cu care ne mândrim...