Aud aproape zilnic persoane care se plâng că în Oradea nu se face nimic, că nu se întâmplă nimic spectaculos, că poţi să mori de plictiseală. Aşa mi-a venit ideea să lansez o provocare, ca lumea să facă ceva inedit. "Orădean&Mândru" a fost motto-ul proiectului foto pe care l-am propus orădenilor, pe care i-am invitat la şedinţe foto gratuite, în care ei trebuiau doar să zâmbească şi să spună, prin intermediul unor pancarte, că sunt mândri că sunt orădeni.

E uşor să votezi online pentru Oradea şi suntem cu toţii mândri că oraşul nostru a câştigat sondajul privind cele mai frumoase oraşe din ţară. Dar nu e suficient, trebuie să facem mai mult, trebuie să ne implicăm activ în viaţa oraşului şi să contribuim la înfrumuseţarea lui.

De ce suntem mândri de Oradea? Bineînţeles, pentru că oraşul este frumos. Deşi încet şi timid, în ultima perioadă au fost restaurate mai multe clădiri importante. Astfel ne putem bucura de frumoase imobile Secession, care ne amintesc de Austria. Dar Oradea înseamnă mult mai mult decât clădiri...

Suntem mândri de oamenii pe care îi avem, profesionişti în domeniile lor, care muncesc, chiar dacă rezultatele lor se văd mai mult sau mai puţin: de la olimpicii noştri la profesorii lor, de la artişti la simpli gospodari. Pe aceştia din urmă trebuie să îi promovăm cu mai multă insistenţă.

Nu vreau să idealizez statutul de orădean. Dar dacă ne vom implica mai mult în viaţa oraşului, fără să lăsăm doar critici în urma noastră, Oradea va prinde cu adevărat viaţă. Invitaţia de a face ceva notabil pentru oraşul în care trăim e valabilă pentru toţi cei cărora le pasă cum arată oraşul. Trebuie să decidem noi cum ni-l dorim în viitor şi mai ales ce vom face noi pentru a schimba lucrurile în bine.

În cele din urmă, "Orădean&Mândru" a fost felul meu de a mă revanşa, de a face un cadou oraşului care m-a susţinut şi m-a promovat, dar şi orădenilor care mă înconjoară. Şi de a le aminti că de Oradea trebuie să fim mândri şi când aparatele foto nu mai lucrează!

Remus Toderici
fotograf