Pe lângă Larisa Florian, o altă sportivă orădeană Barna Rut a reuşit să urce pe podiumul de premiere a Campionatelor Mondiale de judo pentru cadeţi, din Ucraina, de la Kiev.

Legitimată la clubul Crişul, unde se pregăteşte sub îndrumarea antrenoarei Olimpia Ianc, Barna Rut a fost convocată la lotul naţional pentru această competiţie extrem de puternică şi a concurat în limitele categoriei 40 kg.

Prestaţia tinerei orădence la Mondialele de la Kiev a fost un foarte bună, reuşind să se califice în finală, unde a fost învinsă însă de o reprezentantă a Brazilei. Astfel, judoka Barna Rut a intrat în posesia medaliei de argint, devenind vicecampioană mondială la cadete 40 kg.

În primul tur, sportiva orădeană, în vârstă de 16 ani, a avut ca adversară o reprezentantă a Belarusului, pe care a reuşit să o învingă prin ippon. În turul II, Rut s-a confruntat cu o judoka asiatică, din Kazahstan, de care, la rându-i, a reuşit să treacă. În semifinale, adversara orădencei a fost o franţuzoaică. Chiar dacă lupta a fost dificilă, reprezentanta clubului Crişul a reuşit s-o învingă şi pe aceasta, obţinând accesul în marea finală.

Din păcate, în ultimul act, întâlnind o adversară foarte valoroasă, sportiva orădeană a trebuit să se recunoască învinsă prin ippon.

Astfel, după locul III la Europenele din Malta, din luna iulie, Barna Rut intră şi-n posesia medaliei de argint la Campionatele Mondiale, semn că Oradea stă foarte bine cu rezultatele sportive şi la fete, la categoria cadete de la judo, acolo unde concurează şi Larisa Florian.

"A avut o evoluţie foarte bună, un rezultat foarte bun pentru noi. Este o fată de mare perspectivă", a declarat antrenoarea Olimpia Ianc.

Anul viitor, Barna Rut va face pasul către junioare şi va trece şi la o categorie superioară, de 44 kg.