Medicul endocrinolog Ioana Mihăilă din Oradea a devenit, miercuri, ministrul Sănătăţii din România, după o ceremonie de învestire în funcţie care a avut loc la Palatul Cotroceni şi care a cuprins depunerea jurământului.

"Preluaţi un minister complicat"

Susţinută de USR-PLUS, Ioana Mihăilă a primit astfel funcţia rămasă vacantă după ce premierul Florin Cîţu a decis să-l demită pe Vlad Voiculescu. Acesta din urmă a cooptat-o la începutul acestui an în ministerul Sănătăţii, în funcţia de secretar de stat.

Ceremonia de învestire a avut loc la câteva ore după ce preşedintele României, Klaus Iohannis, a semnat, la propunerea premierului Florin Cîţu, decretul de numire a Ioanei Mihăilă în funcţia de ministru. La eveniment au asistat şi reprezentanţi ai coaliţiei, dar şi prim-ministrul României. 

"Doamna ministru, preluați astăzi un minister foarte complicat, într-o perioadă extrem de dificilă. Vă doresc mult succes, să vă integrați în echipa guvernamentală", a spus preşedintele ţării, după ce Ioana Mihăilă a depus jurământul şi a primit portofoliul de ministru.

Ioana Mihăilă (40 de ani) a declarat, miercuri, că prioritatea sa este "rezolvarea crizei sanitare prin măsuri concrete care să vină în sprijinul spitalelor".

"Sunt medic şi cunosc îndeaproape care este situaţia din spitale şi cu ce se confruntă colegii mei de mai bine de un an. Au nevoie de soluţii ferme şi clare şi asta îmi propun să fac, alături de colegii mei din minister - să venim în ajutorul lor, iar tot ce a fost făcut bun până acum va fi continuat", a transmis, printr-un comunicat, doctoriţa Ioana Mihăilă.

De la ora 19.30, potrivit presei centrale, noul ministru al Sănătăţii, Ioana Mihăilă, va susţine prima ei conferinţă de presă în această calitate.

N-a devenit primar, a devenit ministru

Ioana Mihăilă este medic endocrinolog și deţine împreună cu soţul său o clinică medicală. În 2020, a candidat pentru funcţia de primar al Oradiei din partea USR-Plus, însă a obţinut puţine voturi din partea alegătorilor (3,03% dintre voturile valabil exprimate).

Potrivit declaraţiei de avere, noul ministru al Sănătăţii deţine mai multe terenuri şi case în Oradea, are peste 400.000 de lei în conturi şi a acordat un împrumut de 20.000 de lei către USR în campania electorală.

În 2005, Ioana Mihăilă a absolvit Facultatea de Medicină din cadrul Universităţii de Medicină şi Farmacie Iuliu Haţieganu, Cluj-Napoca, iar din 2006, timp de patru ani, a făcut stagii de pregătire în rezidenţiat pentru specialitatea Endocrinologie la Cluj-Napoca.

Din 2011, a lucrat ca medic endocrinolog, iar din 2014 a devenit coordonator medical la Clinica Medena.