Tânărul amendat de jandarmi cu 2.900 lei şi cercetat pentru ultraj pentru că a vrut să plece din centrul de carantină din Bihor, amenajat într-un hotel, şi a fost agresiv cu oamenii de ordine, susţine că n-a vrut să fugă şi că, de fapt, echipajul de jandarmi care asigură permanenţa l-a provocat şi l-a agresat. 

În vârstă de 25 de ani, orădeanul Vlad Leta a contactat BIHOREANUL după apariţia informaţiilor oficiale - transmise de DSP Bihor, după ce le-a primit de la Jandarmeria Bihor - potrivit cărora un tânăr a fost amendat pentru că a vrut să părăsească centrul de carantină din judeţ, a fost agresiv cu jandarmii şi a încercat să-i scuipe.

"Nici vorbă să fug!"

El neagă versiunea autorităţilor şi susţine că a fost, de fapt, o victimă. Vlad Leta şi soţia lui sunt în centrul de carantină - un hotel aflat în apropierea Oradiei - de joi, 12 martie. El a lucrat în Italia, în Catania, însă spune că n-a mai fost de ceva vreme acolo. A ajuns în carantină, afirmă el, după ce s-a dus să o ia din Budapesta pe soţia lui, care venea din Austria, dar cu o săptămână în urmă fusese şi în Italia. "Mi-au văzut vinieta de Catania şi au crezut că mint, că vin de fapt din Italia. Am intrat în carantină", povesteşte el.

Chiar şi aşa, tânărul susţine că n-a vrut să plece şi că este conştient de riscuri. "Noi chiar avem condiţii aici, faţă de ce am văzut că era la Pădurea Neagră. Nici vorbă să fug!", zice Vlad.

Orădeanul susţine că jandarmii i-au pus gând rău după ce, în prima zi, a comentat cu ei, de la fereastra camerei, după ce a cerut să primească mâncare de regim. "Sufăr de o boală polichistică renală. Şi mănânc doar la regim. În prima zi am vrut să mă lase să-mi aducă pachet cineva din familie sau prieteni", spune tânărul, adăugând că acest lucru se şi întâmplă la centrul din Bihor, în sensul că unii aparţinători duc pachete celor aflaţi în carantină, dar le lasă la distanţă, pe un trotuar.

Ceartă cu jandarmii

Sâmbătă dimineaţă - povesteşte Vlad Leta - s-a dus la maşina sa aflată în parcarea hotelului-carantină, lucru care le este permis şi altor locatari, ca să-şi ia câteva lucruri. La întoarcere, la intrarea în hotel, ar fi fost abordat de echipajul de jandarmi. "Mi-au zis să mă duc în cameră. Mi-au zis: „Băi, papagalule! Cu cine crezi că stai de vorbă?”".

Orădeanul susţine că a urmat un schimb de replici, în care şi el le-a adresat, la rândul său, cuvinte jignitoare, dar - subliniază tânărul - doar pentru că aceştia o făcuseră primii. El recunoaşte că a scuipat, dar zice că pe jos, la distanţă de forţele de ordine.

În schimb, susţine că jandarmii l-au bruscat, l-au scos afară, l-au culcat la pământ şi i-au pus bocancii pe faţă. Mai zice şi că, în timp ce-l imobilizau, oamenii de ordine l-au lovit. "Eu am probleme serioase la rinichi, nu-mi permit să iau bătaie", zice Vlad Leta.

Tânărul susține că martor îi e soţia, care se afla în preajmă şi a fost speriată de toată situaţia. El a sunat la 112, iar la faţa locului s-au deplasat echipaje ale Ambulanţei şi Poliţiei. Medicii au constatat că are escoriaţii la genunchi şi o contuzie uşoară la pleoapă. Poliţiştii i-au spus că, date fiind condiţiile speciale, ar fi bine să depună plângerea după ce iese din carantină la sediul Poliţiei Municipiului.

"Nu las lucrurile aşa, vreau să se facă dreptate", afirmă orădeanul, spunând că se bucură că sunt camere de supraveghere care au surprins interacţiunea sa cu jandarmii.

"Nu s-a făcut abuz"

Contactat de BIHOREANUL, Valeriu Macovei, purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei Bihor, spune că lucrurile au stat aşa cum au fost comunicate iniţial.

"Nu vrem să provocăm tensiune în acel loc. Lucrurile s-au întâmplat aşa cum am comunicat oficial. Nu s-a făcut abuz, vă asigurăm de acest lucru", a spus reprezentantul Jandarmeriei.

Citeşte şi:

Încă un inconștient: Un tânăr a vrut să plece din hotelul-carantină din Bihor, a fost agresiv şi a vrut să-i scuipe pe jandarmi