Orădeanul Marcel Puşcaş şi-a anunţat candidatura pentru preşedinţia Federaţiei Române de Fotbal. Puşcaş, omul care a înfiinţat clubul Viitorul Oradea, club care i-a lansat în fotbalul mare pe Lincar, Sergiu Radu sau Lupuţ, a fost preşedinte la Steaua, dar şi fotbalist la FC Bihor, Steaua şi Rapid, îşi doreşte acum să facă ordine în fotbalul românesc.

Recent, Marcel Puşcaş a venit la Oradea, unde a avut o întâlnire cu jurnalişti de sport orădeni, în faţa cărora şi-a expus principalele puncte ale programului său cu care va aborda cursa pentru şefia FRF.

Puşcaş este al treilea candidat pentru funcţia de preşedinte al Federaţiei Române de Fotbal, după Gică Popescu şi Răzvan Burleanu. "După ce am văzut primele două candidaturi anunţate, am analizat cele spuse de unul şi de celălalt şi m-am decis să intru în cursă. Unul este un fost mare fotbalist, iar celălalt este un foarte bun manager. Încerc să propun electoratului un fost fotbalist dar şi un manager. Am jucat fotbal, am antrenat, am fost preşedinte de club, sunt manager şi am avantajul că am făcut bani în afara fotbalului", a declarat Puşcaş.

Printre priorităţile lui Puşcaş se numără schimbarea statutului şi regulamentelor FRF. "Este extraordinar cât de slabe sunt, chiar catastrofale şi încalcă flagrant normele UEFA şi FIFA. Dacă erau clare s-ar fi evitat situaţii precum cea de la Rapid, care nu mai e în Liga I, dezafilierea Craiovei ori numeroasele speţe care ajung la TAS", a precizat fostul fotbalist.

Un alt aspect care-l contrariază pe orădeanul stabilit în Austria este legat de corul de observatori, format, susţine acesta, "pe cumetrii". "Nu se poate să ajungă observatori oameni de casă ai preşedintelui FRF, grădinari sau alţi amici care nu tangenţe cu fotbalul. Vreau ca în corpul observatorilor să fie doar oameni de fotbal, funcţionari la LPF, FRF, AJF, foşti arbitri sau foşti jucători", a spus acesta.

Marcel Puşcaş mai susţine că îşi doreşte "un Comitet Executiv care să ducă la îndeplinire hotărârile Adunării Generale, un Comitet Executiv în care preşedintele să poată fi combătut, contrazis cu argumente, nu ca Adunarea Generală să execute ce decide Comitetul Executiv sau de Urgenţă". "Toate şedinţele vor fi publice, iar cine va dori să le urmărească o va putea face", a adăugat orădeanul.

Un alt punct important în planul său la şefia FRF este situaţia copiilor şi juniorilor. "Îmi aduc aminte că am câştigat titul cu Steaua când eram preşedinte, cu doi juniori în teren, Cătălin Munteanu şi Lincar". Astfel, Puşcaş propune înfiinţarea a şase centre regionale, care să concentreze şi să perfecţioneze valorile.

De asemenea, pentru revitalizarea fotbalului, Puşcaş susţine că ar fi necesar ca în Liga a III-a echipele să aibă în primul unsprezece cinci juniori, respectiv doi cele din Liga a II-a. Un alt aspect în viziunea sa îl constituie accesarea de fonduri prin programe europene, dar şi de la UEFA şi FIFA, precum şi informatizarea sistemului de plăţi către FRF.

Pentru scrutinul din primăvară de la şefia FRF Puşcaş contează pe toate voturile posibile, mai ales pe cele ale cluburilor bihorene. "Mizez pe toate voturile. Dacă bihorenii nu mă votează pe mine, pe cine vor vota? Nu ştiu cu ce a ajutat în toţi aceşti ani omul lui Mircea Sandu, Adalbert Kassai, că văd că fotbalul bihorean a luat-o rău la vale. Unde e emulaţia de pe vremuri din jurul FC Bihor?", a mai afirmat Marcel Puşcaş, cel care este încrezător în şansele sale.