Multiplul campion european de karate Kyokushin Marius Ilaş a câştigat procesul intentat la Tribunalul de Arbitraj în Sport de la Lausanne, Elveţia. Marius Ilaş, membru al Federaţiei Române de Karate Kyokushin (FRKK), a dat în judecată organizaţia mondială din care face parte, World Karate Organisation (WKO), la începutul anului trecut, după ce a fost suspendat pe nedrept timp de doi ani pentru o presupusă acuzare de doping în urma Cupei Mondiale din Rusia, unde a devenit vicecampion mondial.

În urma testului efectuat atunci, în proba de urină s-a descoperit o concentraţie ilegală de HCG (gonadotropină corionică umană). Fără a mai urma procedura legală, de stabilire a provenienţei acestui hormon care poate fi produs şi natural de corpul uman, WKO a decis suspendarea sportivului român pentru utilizare de substanţe ilegale, pentru o perioadă de doi ani şi anularea titlurilor câştigate anterior, deşi între timp FRKK furnizase déjà dovada potrivit căreia hormonul era produs natural de corpul lui.

Procesul la TAS a durat peste un an, perioadă în care s-au realizat numeroase alte teste şi au fost implicaţi experţi medicali de renume mondial. Rezultatul a fost identic cu cel descoperit anterior: sportivul suferă de o afecţiune extrem de rară, numită "HCG familial", în urma căreia produce fragmente din respectivul hormon HCG.

Prin urmare,vineri, 23 martie, TAS a dat decizia de anulare a suspendării impuse de WKO asupra sportivului orădean. Pentru că Marius nu a solicitat nici un fel de daune material, WKO este obligat să plătească doar cheltuielile de judecată.

"Pentru FRKK şi pentru Marius în special, decizia TAS e una excepţională. Marius e cel mai valoros sportiv al federaţiei noastre, de patru ori campion European şi vicecampion mondial, un sportiv şi un antrenor fără cusur. Am parcurs o perioadă de coşmar atât el cât şi noi, dar mă bucur că toate s-au sfârşit cu bine şi că am putut demonstra că cel care l-a învins pe campionul absolut al Japoniei e un sportiv curat", a declarat Anca Wallmen, preşedinta Federaţiei Române de Karate Kyokushin.