Artistul orădean Ştefan Toth, preşedintele Asociaţiei Euro Foto Art din Oradea, a anunţat că şi-a dat demisia de onoare din funcţia de preşedinte şi membru asociat al Asociaţiei Artiştilor Fotografi din România. Cu toate că demersul său datează din 7 decembrie, anunţul a fost făcut public abia joi, prin intermediul unui comunicat de presă ce conţine reproşuri la adresa asociaţilor săi de la conducerea forului profesional.

"Motivele demisiei mele au fost legate de sprijinul insuficient şi necorespunzător primit din partea celor doi membri asociaţi, faţă de volumul de muncă derulat în cadrul AAFR şi faţă de modul necorespunzător în care s-au derulat Adunările Generale ale Membrilor Asociaţi şi şedinţele Comitetului Director. La luarea acestei decizii a contribuit şi lipsa de respect a membrilor asociaţi (Eugen Negrea şi Csaba Balasi) faţă de persoana mea, care am avut curajul, fără precedent în istoria AAFR, să mă angajez la reorganizarea AAFR în anul 2007, după o criză de 17 de ani", a anunţat Toth, fără să nominalizeze concret despre ce este vorba.

În document, artistul fotograf a transmis şi un fel de dare de seamă, enumerându-şi realizările începând cu anul 2007, când i s-a oferit să preia conducerea AAFR (organizaţie înfiinţată în 1956). Între acestea, se regăsesc în primul rând reglementarea statutului juridic al organizaţiei, recuperarea arhivei şi a colecţiei de fotografii esenţiale, înfiinţarea siteului, dar şi evenimente, festivaluri naţionale şi internaţionale de renume în lumea artiştilor fotografi.

Dacă până de curând, AAFR a funcţionat în Palatul Vulturul Negru, după demisia lui Toth sediul organizaţiei se va muta din nou la Bucureşti.