După ce a mai petrecut trei săptămâni în Haiti în luna februarie şi martie, orădeanul Valentin Tocuţ, de la centrul de protezare şi ortezare Theranova, va pleca din nou pe 8 noiembrie în Leogane, o zonă în care cutremurul de 7,3 pe scara Richter a fost puternic resimţit. Valentin va rămâne în Haiti până pe 17 decembrie.

"Specialistul nostru va pleca pentru a continua munca de confecţionare a protezelor, dar şi pentru a educa pacienţii în privinţa acestora. În plus, în unele cazuri, protezele trebuie schimbate", a declarat BIHOREANULUI Jaco du Plessis, preşedintele fundaţiei Theranova. Cheltuielile de deplasare sunt susţinute de fundaţia germană Johanniter, colaboratoarea fundaţiei din Oradea.

La începutul anului, după ce centrul local fusese distrus în cutremur, Iosif Pop şi Valentin Tocuţ, amândoi specialişti în protezare ai centrului Theranova, au fost printre primii care i-au ajutat pe localnicii din Leogane, care s-au ales cu picioare amputate în urma catastrofei.

Alături de o echipă de la fundaţia germană Johanniter, cei doi au lucrat într-un atelier mobil de protezare la pregătirea pacienţilor pentru proteze, crearea protezelor şi educarea victimelor cutremurului în ceea ce priveşte regulile de purtare a acestora, ajutând zeci de oameni.