Veniţi în Oradea din Ţara Soarelui-Răsare, la iniţiativa Angelei Pugna, studentă la Business Internaţional şi Limba Japoneză la Universitatea din Birmingham, cei 17 japonezi, membri ai institutului lingvistic LEX, au participat, luni după amiază, în Sala Mare a Primăriei, la un eveniment menit să le prezinte o parte din tradiţiile poporului român.

Astfel, niponii au fost primiţi de viceprimarul Biro Rozalia care le-a urat bun-venit, oferindu-le cărţi despre judeţul Bihor şi care a primit, la rândul ei, o salbă din origami. De asemenea, oaspeţii au urmărit o prezentare power-point despre istoria României, dar şi despre frumuseţile ei, precum bisericile de lemn sau operele lui Constantin Brâncuşi.

În Sala Mare a Primăriei au intrat apoi dansatorii şi interpreţii Ansamblului "Florile Bihorului" de la Palatul Copiilor, care le-au cântat şi le-au dansat musafirilor pe muzică populară specifică zonei noastre. La finalul mini-recitalului, bihorenii i-au invitat pe japonezi sa danseze "Periniţa", iar aceştia au prins rapid paşii dansului tradiţional.

Nici japonezii nu s-au lăsat mai prejos. Cu mic cu mare, cei 17 invitaţi şi-au început programul cu un dans tradiţional pescăresc din Japonia şi au continuat prezentându-se în 17 limbi diferite, introducerile care au stârnit cele mai multe aplauze fiind cele în limba română şi limba maghiară.

Orădenii prezenţi la eveniment au putut să participe apoi la ceremonialul ceaiului conform etichetei japoneze, predat chiar de profesoare ale acestui ritual, să exerseze origami, dar şi să primească drept cadou de la oaspeţi prenumele lor scris în japoneză.

O altă atracţie a atelierelor făcute de niponi a fost costumarea în kimono, unde doamnele şi domnişoarele au putut proba pentru câteva minute piesa esenţială de îmbrăcăminte din tradiţia japoneză.

Seara s-a încheiat cu încă un alt dans specific Japoniei. Niponii care au ajuns în Oradea în cadrul proiectului "Comunicare fără frontiere", iniţiat de Angela Pugna, vor părăsi oraşul vineri.

Citeşte pe această temă şi 17 japonezi, orădeni pentru o săptămână