După patru luni în care au avut deşeurile atent monitorizate, orădenii care respectă sistemul de colectare selectiv au parte şi de beneficii.

Începând din luna martie, la fiecare colectare a deşeurilor din sacii galbeni ori containerele cu capac galben, muncitorii operatorului de salubritate RER Ecologic Service şi ai Eco Bihor, firma care administrează depozitul de deşeuri, au notat dacă acestea conţin doar fracţia uscată sau deşeurile sunt amestecate cu resturi menajere. De asemenea, la colectarea fracţiei umede, echipele au notat dacă aceste recipiente conţineau şi deşeuri ce ar fi putut fi reciclate.

Însoţit de reprezentanţi ai Eco Bihor şi ai RER Ecologic Service, viceprimarul Mircea Mălan a început, joi, premierea celor 10 asociaţii de proprietari şi a celor 30 de orădeni care locuiesc la case care au colectat cele mai mari cantităţi de deşeuri reciclabile, adică PET-uri, hârtii, cartoane, plasticuri, doze de aluminiu, metale ori sticle.

Pentru orădenii de la case Eco Bihor a pregătit 30 de recipiente de plastic în care oamenii să-şi facă singuri compost, din deşeurile vegetale. Primii premiaţi au fost soţii Maria şi Teodor Bulea, de pe strada Oneştilor, care au mărturisit în faţa jurnaliştilor orădeni că au deprins obiceiul colectării selective în Australia, ţară din care s-au întors în 2010 şi unde localnicii nici nu concep să nu recicleze.

De cealaltă parte, asociaţiile de proprietari primesc un voucher în valoare de 1.500 lei, cu care pot cumpăra un sistem de închidere automat a ţarcurilor în care au containerele ori pubelele. Astfel, locatarii vor avea acces în aceste ţarcuri pe baza unei cartele similare sistemului cu interfon de la intrarea în blocuri.

"Realitatea ne arată că se caută prea mult în aceste pubele, prilej cu care gunoaiele sunt împrăştiate în jur. Este adevărat că asociaţiile de proprietari au obligaţia de a reintroduce aceste gunoaie, dar realmente nu fac nici ele faţă", a declarat viceprimarul Mircea Mălan.

Soluţia găsită de municipalitate este închiderea incintelor, astfel încât doar locatarii să aibă acces la recipiente. Astfel, a spus Mălan, se rezolvă două probleme: nu mai există gunoaie în jurul ţarcurilor şi nici nu mai dispar deşeurile reciclabile. Zilnic, oraşul este străbătut de diverse persoane care fură pet-urile ori cartoanele aruncate de orădeni, pentru a le preda, contra cost, centrelor de colectare. Chiar dacă ajung să fie reciclate, aceste deşeuri "fură" Primăria, care până la finalul anului 2014 trebuie să dovedească faptul că reciclează 15% din deşeurile produse în oraş. Drept urmare, municipalitatea le recomandă tuturor asociaţiilor de proprietari din Oradea să îşi închidă ţarcurile.

Potrivit directorului Eco Bihor, Zoltan Pasztai, în prezent 12% din orădenii care stau la bloc şi 20% dintre cei de la case colectează selectiv, adică aruncă separat deşeurile menajere de cele ce pot fi reciclate. "Nu au crescut simţitor cantităţile reciclabilelor şi de aceea nu ne putem îndeplini ţintele", a declarat Pasztai, oferind concluziile campaniei de monitorizare a deşeurilor produse de orădeni în ultimele patru luni.

În faţa acestor procente, viceprimarul Mircea Mălan a precizat că, inevitabil, orădenii vor ajunge să fie amendaţi dacă nu vor respecta sistemul de colectare selectivă. "Am făcut tot ce este posibil pentru a aduce la cunoştinţa orădenilor obligaţiile. Cei care nu se vor conforma, vor fi sancţionaţi contravenţional", a declarat edilul. Cum anume, urmează să decidă Consiliul Local.

Primele asociaţii premiate pentru că în cele patru luni au colectat selectiv deşeurile au fost asociaţiile Şansa de pe Bulevardul Decebal nr. 25 şi Slatinei 236.