Primăria a lansat miercuri o campanie prin care doreşte să obţină sprijin pentru proiectele cu impact în comunitatea orădeană.

Primele două proiecte pentru care municipalitatea apelează la contribuţia financiară a orădenilor şi firmelor din oraş se referă la construirea Centrului Oncologic şi ridicarea unui Hospice, în fapt un centru de îngrijire a bolnavilor în fază terminală, care să deservească acest centru. Valoarea proiectelor se ridică la 19,4 milioane lei.

"În luna februarie, printr-o hotărâre de consiliu, am creat Fondul municipal de solidaritate, un instrument financiar prin care vrem să implicăm agenţii economici şi cetăţenii în proiecte importante în domenii diverse, precum: sănătate, cultură, sport, social, educaţie şi mediu, pentru ca împreună să se aducă un plus de bunăstare în comunitatea din care facem parte", a declarat miercuri în cadrul unei conferinţe de presă consilierul local Florica Cherecheş, şeful Comisiei Sociale.

"Oradea pune suflet" va fi prima campanie finanţată prin Fondul municipal de solidaritate, iar toate informaţiile cu privire la modul în care orădenii şi agenţii economici pot să contribuie la aceasta sunt postate pe site-ul www.oradeapunesuflet.ro.

18.000 de bolnavi de cancer în Bihor

Primul proiect din cadrul campaniei "Oradea pune suflet" se referă la construirea noului Centru Oncologic pentru care, pe lângă alocările bugetare de la Ministerul şi Primărie, tot ar mai fi nevoie de 7,5 milioane de lei.

Al doilea proiect presupune construirea de la zero a unui Hospice în care să fie îngrijite persoanele bolnave de cancer, care nu mai pot fi salvate. "Până acum bolnavii care erau în tratament la Spitalul Judeţean stăteau în acelaşi loc cu cei aflaţi în fază terminală, ceea ce era îngrozitor pentru ei. Acum vrem să separăm cele două compartimente în aşa fel încât cei care pot fi trataţi să fie separaţi de bolnavii de cancer aflaţi în fază terminală", a spus viceprimarul Gheorghe Carp.

Necesitatea construirii unui centru oncologic şi al unui hospice pentru pacienţi nu poate fi pusă la îndoială. "În judeţul Bihor există aproximativ 18.000 de persoane care suferă de cancer iar incidenţa bolii este şi de 2.400 de cazuri noi pe an. Dacă vă uitaţi doar la prietenii apropiaţi, la vecini sau cunoştinţe este imposibil să nu găsiţi măcar o persoană care să sufere de cancer", a explicat Simona Mihuţiu, medic oncolog la Spitalul Clinic Judeţean Oradea.

Cu ajutorul orădenilor

Valoarea investiţiei pe care o presupune construirea Centrului Oncologic se ridică la 20 de milioane de lei din care Ministerul Sănătăţii a alocat 11,9 milioane lei iar Primăria 600.000 lei. Această finanţare asigură, din păcate, doar construcţia clădirii şi o mică parte din dotări.

Pentru finalizarea investiţiei, municipalitatea are nevoie de încă 7,5 milioane lei. În cazul Hospice-ului, Primăria a pus la dispoziţie terenul iar Fundaţia Hospice Emanuel va asigura parţial finanţarea investiţiei şi funcţionalitatea centrului după finalizare.

Pentru construirea lui sunt necesari 11,5 milioane de lei, bani pe care municipalitatea speră să-i obţină de la firmele care au avut profit anul trecut şi de la orădeni. "Mediul de afaceri din Oradea plăteşte şapte milioane de euro anual către bugetul de stat. Aceşti bani nu merită pierduţi, trebuie donaţi comunităţii pentru nevoile stringente ale ei. Orice firmă poate dona, conform Codului Fiscal, 20% din impozitul pe profit pentru acţiuni de mecenat. În plus, şi orădeanul de rând poate contribui prin donarea celor 2% din impozitul pe venit pentru această campanie", a spus Dan Octavian, directorul Asociaţiei Firmelor Bihorene, parteneră în această campanie.

Conform declaraţiilor directorul executiv al Fundaţiei Hospice Emanuel, Marinela Murg, organizaţia se ocupă în prezent de îngrijirea a 240 de pacienţi pe an iar numărul acestora ar putea creşte la circa o mie de persoane anual după finalizarea noului centru.