Orădenii par că nu vor să renunţe la proasta deprindere de a nu declara numărul real de persoane care locuiesc într-un imobil, neînţelegând că într-un oraş civilizat fiecare trebuie să plătească pentru gunoaiele produse.

Refuzând să spună în contractele cu operatorul licenţiat de salubritate, RER Ecologic Service, câte persoane locuiesc cu adevărat în casa pentru care se încheie actul, orădenii n-au altă variantă decât ca, în ziua de colectare a deşeurilor să pună în stradă, pe lângă pubele, saci sau butoaie doldora de gunoaie. Acest lucru nu doar urâţeşte aspectul străzilor oraşului, ci şi încurcă activitatea operatorului, ale cărui utilaje de colectare se umplu mai repede decât era estimat, drept urmare trebuie să meargă mai des la halda de deşeuri. Drumul dus-întors până la Eco Bihor, împreună cu timpul scurs la descărcarea deşeurilor, provoacă întârzieri în colectarea de la alţi clienţi.

Directorul tehnic al RER, Ionel Ban, se teme că şi firmele ar "împrumuta" acest obicei prost de la cetăţeni. "Tot mai multe firme a căror activitate e neschimbată faţă de acum un an solicită, de exemplu, să aibă în loc de containere pubele", spune Ban. Firmele motivează că produc mai puţin gunoi decât până acum, chit că activitatea lor nu s-a modificat. "Dacă aceste firme produc la fel de mult gunoi, cantitatea pe care nu ne-o predau nouă ajunge pe la colţuri de străzi sau pe diferite deponee ilegale", atenţionează Ban.