După ce Autoritatea Naţională de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilităţi Publice a refuzat cererea Primăriei Oradea de a introduce un sistem de tarifare a colectării deşeurilor în funcţie de volumul acestora, în locul tarifului fix pe persoană, folosit în prezent, municipalitatea vrea să suprataxeze gunoaiele amestecate ale orădenilor.

"Cred că este necesar să putem încuraja şi sprijini cetăţenii, astfel încât cineva care face un efort şi colectează selectiv să nu plătească la fel ca cei care nu", a declarat marţi, într-o conferinţă de presă, şeful Direcţiei Tehnice a Primăriei, Mircea Ghitea.

Astfel, Primăria ia în calcul impunerea unor tarife "de două, trei ori mai mari" pentru orădenii în a căror containere destinate fracţiei umede - adică deşeurilor menajere - se regăsesc deşeuri reciclabile (PET-uri, hârtii, cartoane, sticle, doze de aluminiu). "La fel, fracţia uscată contaminată va fi taxată ca atare", a precizat Ghitea.

Măsura, încă în stadiul de idee, este menită să-i determine pe orădeni să colecteze selectiv, mai cu seamă că acest sistem dual este şi o obligaţie impusă de legea românească şi cea europeană, iar Oradea riscă să fie sancţionată dacă nu reduce cantităţile de deşeuri menajere depuse la haldă. "Am dori să creştem acest nivel de colectare a deşeurilor, mai ales că pentru aceste deşeuri orădenii nu plătesc nici colectarea, nici primirea la haldă", a mai spus directorul tehnic al Primăriei.

Pentru a le explica orădenilor rolul colectării selective, Primăria pregăteşte şi o campanie de conştientizare, în cadrul căreia fiecare orădean va primi acasă o scrisoare. "Vrem să transmitem fiecărui orădean că aceste sarcini (n.r. de colectare selectivă) nu sunt doar ale conducerii oraşului", a explicat Ghitea.

În aceeaşi conferinţă, Ghitea a precizat şi bilanţul activităţilor de salubritate din 2013, arătând că în Oradea s-a înregistrat o creştere a cantităţilor de deşeuri reciclate, dar "fără a fi o creştere spectaculoasă". Mai precis, în 2013 orădenii au aruncat 1.930,28 de tone de deşeuri vaorificabile, cu 200 de tone mai mult decât în 2012 şi cu aproape o mie de tone mai mult decât în 2008.

Ghitea a mai spus că, tot în 2013, în Oradea s-au tăiat aproximativ 440 de arbori, în timp ce alţii 3.000 au fost plantaţi.