Pentru a treia oară, Societatea Română de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice, în parteneriat cu Centrul de Diabet Oradea organizează campania naţională "Controlează-ţi diabetul", menită să-i informeze pe orădeni despre riscurile acestei boli.

Astfel, sâmbătă şi duminică, orădenii îşi vor putea testa gratuit glicemia şi hemoglobina glicozilată la cortul special amenajat pe Strada Republicii, în faţa magazinului Crişul, în intervalul orar 10 - 16. Zilele de 12 şi 13 noiembrie sunt dedicate educaţiei în diabet şi vor cuprinde videoproiecţii educative prezentate în şcoli din Oradea, unde vor rula sfaturi referitoare la prevenţia diabetului.

Campania are şi o componentă destinată educaţiei continue a medicilor. Astfel, sâmbătă, medici diabetologi din întreaga ţară vor articipa la un simpozion ştiinţific, unde vor dezbate problematica diabetului zaharat în România şi vor prezenta cele mai noi informaţii din domeniu.

De Ziua Mondială a Diabetului, adică pe 14 noiembrie, Lotus Shopping Center, de la ora 17, se va desfăşura o manifestare surpriză, care are drept temă centrală cercul albastru - emblema Zilei Mondiale a Diabetului. În cursul serii, clădirea Primăriei Oradea va fi iluminată în albastru, un alt simbol al acestei zile care marchează un semn de solidaritate pentru milioanele de oameni din întreaga lume care suferă de diabet.

Potrivit studiilor Federaţiei Internaţionale de Diabet, dacă nu se vor lua măsuri rapide, o persoană din 10 va avea diabet până în 2030. Tocmai de aceea campania naţională "Controlează-ţi Diabetul" îşi propune informarea şi educarea publicului larg cu privire la importanţa prevenţiei diabetului, precum şi asupra controlului eficient al diabetului şi îmbunătăţirea stilului de viaţă pentru persoanele afectate de această boală.