În paralel cu alte acţiuni de protest din mai multe oraşe din România şi chiar din străinătate, peste 100 de orădeni s-au adunat, duminică după amiaza, la statuia lui Mihai Viteazul din Piaţa Unirii pentru a participa la un scurt flash mob împotriva exploatărilor cu cianuri de la Roşia Montană, care, spun ecologiştii, ar avea efecte dezastruoase asupra mediului.
Participanţii la flash mob-ul iniţiat de asociaţia Ecotop au venit îmbrăcaţi în tricouri roşii şi verzi şi, la ora 17, au încercat să contureze forma frunzei simbol a campaniei "Salvaţi Roşia Montană!".
Ecologista Laura Turdean, una dintre iniţiatoare, i-a îndemnat pe cei prezenţi să cânte prima strofă a imnului naţional "Deşteaptă-te, române!", cu trimitere directă către parlamentari, care vor primi spre adoptare proiectul de lege al exploatărilor de minereuri în perimetrul Roşia Montană de către Roşia Montană Gold Corporation, aprobat săptămâna trecută de Guvern.
"Am ieşit să ne exprimăm punctul de vedere. Cel mai important este ca mesajul nostru să ajungă la parlamentari şi aceştia să nu mai poată spune că nu au ştiut ce votează. Să meargă fiecare cetăţean la parlamentarul care-l reprezintă şi să discute despre legea asta", a declarat Laura Turdean reprezentanţilor presei.
Ecologista a mai adăugat că aprobarea acestei legi ar fi un semnal rău şi pentru situaţia gazelor de şist din Bihor. "Vă linişteşte ideea că se votează un astfel de proiect? Nu vreau să mă trezesc că suntem daţi afară din casă...", a mai spus aceasta.
O apariţie inedită a fost cea a orădencei Juhász Szép Anna, care a venit îmbrăcată în roşu şi verde şi, imitând spotul realizat de Maia Morgenstern pentru proiectul "Salvaţi Roşia Montană!", şi-a pictat sânge la o ureche, iar la cealaltă şi-a pus un cercel aurit. Mesajul? Acelaşi ca al reclamei: "Un om valorează mai mult decât aurul pe care-l poartă. La fel şi o ţară".
Printre participanţii la flash mob s-au numărat mai mulţi activişti în diferite organizaţii ecologiste, inclusiv preşedinta Ecotop Oradea, Eleonora Mircescu. De asemenea, în Piaţa Unirii, a venit şi Szilágyi Zsolt, vicepreşedintele Partidului Popular Maghiar din Transilvania, el fiind, însă, singurul politician prezent la manifestaţie.
Spre deosebire de celelalte oraşe care se opun exploatărilor de aur de la Roşia Montană, în Oradea a avut loc doar un flash mob deoarece iniţiatorii nu au cerut aprobare pentru desfăşurarea unui protest cu trei zile înainte, aşa cum prevede Legea Adunărilor Publice.