Unirea Principatelor Române, înfăptuită pe 24 ianuarie 1859, a fost sărbătorită sâmbătă dimineaţa la statuia lui Mihai Viteazul din Piaţa Unirii, unde s-au strâns peste 200 de orădeni pentru a urmări festivităţile.

Acestea au început cu intonarea imnului naţional şi au continuat cu o alocuţiune rostită de istoricul Viorel Faur, care le-a explicat celor prezenţi contextul în care, în 1859, Moldova şi Ţara Românească au format un singur stat prin dubla alegere a lui Alexandru Ioan Cuza ca domnitor.

"Românilor le trebuie conducători energici, căci altfel îşi fac de cap", a spus Viorel Faur spunând că Alexandru Ioan Cuza a fost astfel cel mai potrivit om care putea fi propus pentru o asemenea responsabilitate.

Unirea a fost, însă, un proces complex şi de durată, început în 1848 prin realizarea uniunii vamale, în timpul domnitorilor Mihail Sturdza (Moldova) şi Gheorghe Bibescu (Ţara Românească). Apoi, unificarea parlamentelor şi guvernelor a avut loc însă abia în 1862, iar ulterior tânărul stat român a fost consolidat prin adoptarea primei Constituţii, în 1866, după aducerea pe tron a principelui Carol de Hohenzollern-Sigmaringen. În acelaşi an statul a căpătat denumirea actuală, România, care şi-a cucerit independenţa în 1877, fiind modernizat pe întreaga domnie a Regelui Carol I.

Discursul istoricului a fost urmat de cel al prefectului Claudiu Pop, care a subliniat faptul că 24 ianuarie este un moment de sărbătoare. "Atunci s-a împlinit un vis, un ideal, pe care poporul nostru îl nutrea dintotdeauna, fiindcă unirea a fost visul tuturor românilor", a spus prefectul.

La festivităţi au asistat şi primarul Ilie Bolojan, viceprimarii Mircea Mălan şi Ovidiu Mureşan, episcopul greco-catolic Virgil Bercea, senatorul PNL Gavrilă Ghilea, deputatul PSD Sonia Drăghici, şefa de cabinet a prefectului, Claudia Timofte, precum şi reprezentanţi ai mai multor instituţii locale ale Ministerului Apărării Naţionale. Au lipsit de la ceremonie, în schimb, preşedintele şi vicepreşedinţii Consiliului Judeţean Bihor, instituţia fiind reprezentată de directorul economic Dimitrie Muscă.

După un ceremonial de depunere de coroane, orădenii prezenţi au urmărit defilarea Gărzii de Onoare şi, apoi, un recital al corului Liceului de Artă, care a interpretat cântece patriotice, inclusiv Hora Unirii.

Hora propriu-zisă a fost pornită de tinerii dansatori ai Ansamblului Bihorul, iar apoi în ea au fost invitaţi să se prindă toţi orădenii doritori să serbeze unirea. Între cei care au răspuns invitaţie s-a numărat şi prefectul Claudiu Pop, de altfel singurul şef de instituţie publică care s-a încins în horă.