Credincioşii ortodocşi şi greco-catolici au umplut duminică bisericile din Oradea şi nu numai pentru a sărbători Floriile, zi ce aminteşte de intrarea lui Iisus în oraşul Ierusalim, când a fost întâmpinat de mulţime cu ramuri verzi de finic şi măslin.

La biserica Sfântul Apostol Andrei de pe strada cu acelaşi nume, credincioşii venit în număr atât de mare încât biserica şi platoul din faţă au fost arhipline. Peste 800 de orădeni au participat la slujbă, iar pentru a nu crea blocaje în trafic, mai mulţi poliţişti rutieri au dirijat circulaţia şi jandarmii au fost atenţi să nu apară incidente.

Slujba a fost oficiată de un sobor de patru preoţi, care, aşa cum se obişnuieşte în această zi, după ce au sfinţit ramurile de salcie şi le-au dat credincioşilor, au înconjurat biserica împreună cu alaiul, amintind de momentul intrării lui Iisus în Ierusalim.

Floriile deschid săptamâna cea mai importantă pentru pregătirile de Paşti, cunoscută sub numele de "Săptămâna Mare", după cele 40 de zile de post. Din punct de vedere liturgic, din aceasta zi începe Săptămâna Patimilor, în amintirea cărora în biserici se oficiază în fiecare seară Deniile, slujbe prin care credincioşii îl "petrec" pe Hristos pe drumul Crucii, până la moarte.

Mihai Mateaş