Caravana scrimei românești, organizată de Federația Română de Scrimă și care a parcurs mai multe orașe din țară, în special cele cu centre puternice în acest sport, a poposit vineri și la Oradea, „aici unde, de asemenea, este un centru puternic al scrimei românești", după cum a declarat Mihai Covaliu, fost campion olimpic, în prezent omul numărul unu în scrima românească, prin poziția de președinte al Federației pe care o ocupă.

Astfel, pe platoul din fața Arenei „Antonio Alexe", copii și tineri, unii dintre ei însoțiți și de părinți, au venit să asiste la demonstrațiile pe care le-au oferit cei care au rezultate notabile în scrima internațională la cel mai înalt nivel și care pentru mulți tineri reprezintă adevărate modele .

Este vorba, pe lângă Mihai Covaliu, campion olimpic în anul 2000 la Sydney, de Simona Gherman, dublă campioană mondială și de cinci ori campioană europeană, Tiberiu Dolniceanu, medaliat cu argint la Jocurile Olimpice de la Londra, în 2012, campion mondial și european, Simona Pop, și ea campioană mondială, medaliată cu bronz la Campionatul Mondial, Vereș Greti și Anamaria Constantin, sportive componente ale lotului olimpic de spadă feminin. Pe lângă aceștia au mai fost prezenți sportivii orădeni pregătiți de antrenorul emerit Nicolae Ille.

Sportivi de toate taliile de la cluburile orădene și-au încrucișat armele cu campioni prezenți.

„Acțiunea a fost menită să promoveze scrima, dar și pentru a-i promova pe sportivii și pe cei care se ocupă de scrimă în acest oraș, pentru a-i obișnui cu astfel de evenimente și pentru a aduce scrima mai aproape de cei mici și de cei mari", a declarat pentru BIHOREANUL Mihai Covaliu.

După demonstrații, cei prezenți s-au putut fotografia, interacționa și lua autografe de la acești sportivi cu rezultate remarcabile în competițiile internaționale, despre care știau doar din presă.

„Am venit să promovăm scrima și-n acest fel, în a face salturi demonstrative. Ne-am gândit să devenim mai aproape de părinții, de copii, de bunici, pentru ca ei să-i poată vedea pe mari campioni ai zilelor noastre, din sport, și pentru a interacționa cu ei și a primi primele noțiuni în ceea ce privește scrima", a mai declarat Covaliu.

Fostul mare campion a avut numai cuvinte de laudă la adresa scrimei de la Oradea. „De-a lungul anilor aici la Oradea s-au făcut toate cele trei arme, și spada, și floreta și sabia. Eu personal îmi doresc, pentru că știu că Oradea este un centru important în sportul românesc, îmi doresc ca aici să se facă toate cele trei arme și cred că în viitorul apropiat, cu sprijinul autorităților, vom reuși acest lucru", a precizat Mihai Covaliu.

Conform președintelui FRS, „Caravana scrimei românești" va parcurge în total 11 orașe, cu centre importante din țară în materie de acest sport.