Stop eutanasierii

Aproximativ 100 de orădeni s-au strâns vineri seară în Piaţa Unirii din Oradea, protestând astfel împotriva unui proiect de lege care permite eutanasierea câinilor sănătoşi. O parte dintre cei prezenţi şi-au adus cu ei şi câinii, de diferite rase, dar şi bannere ori afişe pe care scria "Alege viaţa", "Sunteţi criminalii Europei", "Stop eutanasierii câinilor comunitari", "Opriţi masacrul" sau afişe cu un câine vagabond care îşi făcea nevoile şi purta un tricou cu mesajul "Jos Băsescu".

"Am iniţiat acest protest pentru pentru sensibilizarea tuturor împotriva acestei legi care de fapt reprezintă masacrul câinilor, iar din toate acestea, cineva se va îmbogăţi. Este groaznic să ne facă ţări precum Anglia sau Germania că suntem criminalii Europei", a declarat Teger Ildiko, organizatoarea protestului împotriva eutanasierii.

Cei prezenţi au aprins şi lumânări, în memoria animalelor omorâte cu cruzime.

Femeia, care la rândul ei are trei câini şi o pisică, a spus că autorităţile ar trebui să promoveze sterilizarea şi darea în adopţie a acestor câini, amintind efectul benefic pe care câinii îl au asupra copiilor, bătrânilor, bolnavilor sau persoanelor singure. "Să nu uităm că atât de mulţi copii cu probleme de comportament ar putea fi ajutaţi cu ajutorul acestor căţei", a mai spus ea.

Sterilizaţi, nu eutanasiaţi!

Prezent la protest, directorul SOS Dogs, organizaţia care se ocupă cu serviciile de ecarisaj în Oradea, a declarat că practic, noua lege, care este deocamdată în dezbateri la Parlament, este o încălcare a drepturilor animalelor. "Practic, ea permite eutanasierea câinilor comunitari sănătoşi, care până acum era oprită prin legea pentru protecţia animalelor. Este un pas înapoi şi s-a făcut o greşeală mare că nu s-a votat pentru sterilizarea câinilor odată cu votarea legii pentru protecţia animalelor", a declarat pentru BIHOREANUL Carol Lazar.

El a punctat şi că noua lege ar însemna şi eforturi financiare mai mari pentru stat. În vreme ce sterilizarea unui câine de talie medie, de 20 de kilograme, costă aproximativ 15 euro, eutanasierea acestuia ar putea ajunge să coste dublu. "Practic, noua lege spune că, dacă în termen de 30 de zile (iniţial era vorba de 7 zile) un câine nu este adoptat, să fie eutanasiat. Adică în 30 de zile cheltuiesc bani cu deparazitarea animalului, îl hrănesc, şi dacă nu îl adoptă nimeni, cheltuiesc şi cu eutanasierea, după care cadavrele sunt duse la Protan. Este o afacere foarte mare, pentru primari, politicieni, pentru toată lumea", a mai spus directorul.

Carol Lazar a precizat că soluţia pentru înmulţirea câinilor vagabonzi nu este nicidecum eutanasierea lor, ci sterilizarea lor, aşa cum se întâmplă de câţiva ani şi în Oradea, şi monitorizarea atentă a acestora, pentru a preveni abandonul, adevărata problemă care cauzează înmulţirea câinilor vagabonzi. Lazar susţine că, înainte de a lua o hotărâre atât de categorică, autorităţile ar trebui să se gândească la stârpirea acestui fenomen. "Prin lege, abandonul este intezis, este infracţiune. Dar de doi ani, de când s-a introdus această prevedere, s-a prins vreo persoană? A fost amendat cineva? Permanent apar noi câini şi noi am demonstrat că acest fenomen se poate stârpi. Câinii pe care îi ridicăm de pe stradă noi în microcipăm şi avem o evidenţă strictă a lor, după ce le dăm drumul pe stradă. Dar pentru prevenirea abandonului, ar trebui microcipaţi toţi, inclusiv cei cu stăpâni. De altfel, chiar am discutat cu primăria pentru acest proiect, care ar însemna, practic, o evidenţă a populaţiei canine din oraş. Astfel, dacă un câine este abandondat, poate fi identificat imediat", a mai spus directorul.

La Oradea funcţionează

Acesta a mai precizat că în prezent SOS Dogs adăposteşte 400 de câini, iar soluţia microcipării a produs rezultate, deoarece, în vreme ce cu ani în urmă erau haite de câte 15 câini pe străzi, în ultimii 2-3 ani, numărul acestora s-a diminuat considerabil. "În toată ţara e dezastru, dar la noi nu. Ar trebui implementat acest sistem", a mai spus el.

La eveniment a fost prezent şi Horia Vuşcan, preşedintele Mişcării Verzilor din Bihor, care i-a îndemnat pe cei prezenţi să semneze un protest împotriva eutanasierii câinilor comunitari, protest care va fi înmânat prefectului Gavrilă Ghilea.

Votul final asupra proiectului de lege ce prevede eutanasierea câinilor comunitari a fost amânat până după Paşti, stârnind protestele organizaţiilor pentru protecţia animalelor în toată ţara. Proiectul a trecut deja de Senat şi a primit aviz favorabil din partea deputaţilor din Comisia de Administraţie, Camera Deputaţilor fiind for decizional.

Printre altele, proiectul de lege prevede posibilitatea eutanasierii atât a câinilor grav bolnavi, cât şi a celor agresivi şi a celor care nu sunt adoptaţi. O altă prevedere este amendarea persoanelor care adoptă un câine şi apoi îi dau drumul pe stradă, a celor care hrănesc în locuri publice câinii fără stăpân, precum şi a celor care nu îşi înregistrează animalele în registrele speciale sau nu îşi sterilizează câinii de rasă comună.