Potrivit unui comunicat de presă transmis de reprezentanţii Ministerului Sănătăţii, începând din acest an şi la Oradea pacienţii care ajung la spital cu infarct miocardic acut vor putea beneficia de tratamentul invaziv modern, procedură care se făcea în alte 10 unităţi din ţară. 

Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Oradea a fost inclus în Subprogramul de tratament invaziv al acestei afecţiuni, după ce ministrul Cseke Attila a semnat vineri Ordinul care aprobă normele de aplicare a programelor naţionale de sănătate pentru anii 2011-2012.

"Din punct de vedere legislativ, au fost create în sfârşit toate condiţiile pentru funcţionarea unui astfel de centru la Oradea, după ani lungi de promisiuni şi acte semnate fără a se întâmpla nimic. Finanţarea de la bugetul de stat este asigurată, astfel încât funcţionarea centrului, adică salvarea cât mai multor oameni cu infarct miocardic, depinde de acei specialişti care vor lucra la Spitalul Judeţean", a declarat Cseke Attila.

Subprogramul de tratament invaziv al infarctului miocardic acut a fost lansat în iunie 2010, în 10 centre din ţară. Potrivit datelor de la minister, prin metoda tratamentului invaziv au fost salvaţi în primele nouă luni ale anului trecut 460 de pacienţi în toată ţara. Prin acest program, "se asigură finanţarea intervenţiilor în primele 12 ore de la debutul simptomelor bolii, salvându-se viaţa pacienţilor prin această intervenţie", se mai precizează în comunicatul Ministerului Sănătăţii.

Spitalul Judeţean din Oradea va deveni astfel cel de-al 11-lea centru din România, unde vor putea fi efectuate astfel de intervenţii. "După implementarea proiectului la Oradea, tratamentul pacienţilor cu infarct miocardic acut se va face transportarea pacientului de la Unitatea de Primire Urgenţe direct la laboratorul de angiografie, unde acestuia i se face o coronarografie, pentru a se vedea unde este blocajul din arterele coronare şi pentru a se introduce un stent (n.r. care lărgeşte arterele şi fluidizează circulaţia)", a explicat pentru BIHOREANUL dr. Carmen Pantiş, managerul Spitalului Clinic Judeţean din Oradea.

Potrivit acesteia, programul va fi implementat practic în maxim 3 luni. În prezent, la Oradea, pacienţii cu infarct miocardic acut fie sunt trataţi prin efectuarea unei trombolize, care poate avea efecte secundare, fie sunt transportaţi la spitalele din Cluj şi Timişoara. Anual la Oradea se înregistrează aproximativ 400-500 de cazuri de pacienţi cu infarct miocardic acut.