"Dacă eşti orădean şi îşi pasă de teatrul tău, vino luni, la ora 18, cu o lumânare aprinsă, în faţa intrării principale. Trimite mai departe acest mesaj, ca un semn că nu ai uitat să fii liber!", e îndemnul care circulă zilele acestea pe reţelele de socializare precum Facebook, pe mail sau messenger.

Mesajul este o reacţie la ceea ce s-a întâmplat joia trecută, în ultima şedinţă de Consiliu Judeţean, când aleşii bihorenilor au adoptat Regulamentul de reorganizare a instituţiilor publice de cultură aflate în subordinea Consiliului Judeţean (Teatrul de Stat, Teatrul pentru Copii şi Tineret Arcadia şi Filarmonica Oradea).

În esenţă, noul regulament, adoptat cu scandal, prevede desfiinţarea Teatrului de Stat şi a Teatrului Arcadia şi reorganizarea Filarmonicii. În urma acestui proces, se va înfiinţa Instituţia de Spectacole Iosif Vulcan şi Instituţia de Spectacole Szigligeti Ede.

Iniţiativa a aparţinut UDMR, sub pretextul eficientizării instituţiilor de cultură, dar în fapt este o departajare pe criterii etnice, şi a fost negociată în cadrul unei întâlniri cu liderii celor patru partide reprezentate în Consiliul Judeţean.

Instituţia Iosif Vulcan, care va fi condusă interimar de actorul Daniel Vulcu, va prelua trupa română a Teatrului de Stat, trupa română a Teatrului Arcadia şi ansamblul folcloric Crişana al Filarmonicii, urmând să aibă în final 126 posturi.

Cea de-a doua instituţie, Szigligeti Ede, o va avea ca manager provizoriu pe Czvikker Katalin - o apropiată a vicepreşedintelui Alexandru Kiss încă din vremea când acesta era preşedinte al CJ - şi va prelua trupa maghiară a Teatrului de Stat, secţia maghiară a Teatrului Arcadia şi ansamblul folcloric Nagyvarad al Filarmonicii, urmând să numere 125 posturi. În urma reorganizării, Filarmonica ar urma să rămână doar cu Orchestra Simfonică, adică 111,5 posturi.

Astfel, dacă în prezent cele trei instituţii au, în total, 391 posturi, prin reorganizare, numărul posturilor va scădea până la la 362,5, rezultând o economie modestă, de numai 29 de posturi.

Citiţi mai multe pe această temă şi aflaţi dedesubturile acestor permutări în articolele: "Scandal la CJ: Partidele au desfiinţat Teatrul de Stat şi Teatrul Arcadia, înfiinţând instituţii pe criterii etnice" şi "Şeful PSD Bihor, Ioan Mang: segregarea teatrelor orădene a fost dorinţa UDMR"