După nenumărate proteste anti-prezidenţiale şi anti-guvernamentale, se pare că orădenii au prins gustul manifestaţiilor. Drept urmare, sâmbătă orădenii sunt chemaţi să se solidarizeze împotriva ACTA, acordul comercial de combatere a contrafacerii. Acest acord multilateral a fost semnat inclusiv de România şi prevede o serie de măsuri pentru aplicarea drepturilor de proprietate intelectuală. Măsuri controversate, însă, la nivel internaţional, oamenii susţinând că li se ia dreptul de a folosi internetul gratuit, aşa cum a fost el creat. Printre aceste măsuri se numără obligativitatea furnizorilor de internet de a supraveghea clienţii, raportând dacă aceştia folosesc, de pildă, o imagine ori o melodie pentru care nu deţin drepturi de autor.

"Vor să deţină controlul asupra fluxului de informaţie liberă pe internet, furnizorii de internet se vor comporta ca o poliţie", a declarat pentru BIHOREANUL Sergiu Fotache, orădeanul care a iniţiat protestul anti-ACTA din Oradea. Manifestaţia va avea loc sâmbătă, de la ora 12, la statuia lui Mihai Viteazul, deşi iniţial organizatorii anunţaseră că va începe la ora 17.

El cheamă la protest toţi utilizatorii de internet, indiferent de vârstă, cerându-le însă să accepte faptul că manifestaţia va fi una paşnică. De asemenea, cei care vor să protesteze sunt îndemnaţi să-şi confecţioneze o mască specifică, folosită de protestatarii anti-ACTA din toată lumea.

Manifestaţiile împotriva acestui acord se ţin în întreaga lume, protestatarii acuzând legiutorii inclusiv că au dorit să ţină secret acordul, întrucât, aşa cum e şi cazul României, nu au fost anunţate aderările diferitelor state la ACTA.

Până acum, pe pagina creată special pentru acest eveniment pe Facebook au anunţat că vor participa la protestul din Oradea peste 1.800 de persoane. Organizatorul susţine că va obţine şi autorizaţia necesară protestului. Sâmbătă vor mai avea loc proteste similare atât în oraşe din România (Bacău, Alba Iulia, Braşov, Bucureşti, Timişoara), cât şi din Franţa, Belgia, Germania, Bulgaria.

ACTA va fi supus la vot în Parlamentul European în luna mai. Între timp, pe baza legislaţiei actuale au fost închise mai multe site-uri care găzduiesc şi distribuite fişiere torrent. În România, legea îi pedepseşte pe cei care distribuie sau comercializează opere sau produse, fără să deţină drepturile de autor, însă nu îi pedepseşte şi pe cei care pur şi simplu deţin astfel de produse, pentru uz personal. Excepţie fac programele pentru calculator piratate, în cazul cărora este ilegală şi simpla lor stocare pe calculatorul personal. Cu alte cuvinte, dacă pur şi simplu descarci de pe internet un film sau o melodie piratate, nu poţi fi pedepsit. Dacă faci parte însă dintr-o comunitate de tip "peer to peer" (conectare directă între calculatoarele mai multor utilizatori), aşa cum sunt site-urile de "torrente" sau "hub"-urile de pe DC++, situaţia se schimbă.

UPDATE:

După obţinerea aprobării pentru protest, organizatorii au anunţat participanţii că legile din ţară nu permit purtarea de măşti la un miting (aşa cum s-a întâmplat în alte ţări), aşa că îi sfătuiesc să poarte tricouri şi pancarte anti-ACTA, dar şi să aibă un şiret sau o eşarfă albă, pentru a se deosebi de "posibili instigatori".