Centrul de colectare separată de pe strada Thurzo Sandor, administrat de RER Ecologic Service şi unde orădenii pot arunca gratuit mai multe tipuri de deşeuri, a prins printre orădeni.

Potrivit unui comunicat de presă transmis luni de Primărie, în cele două luni trecute de la inaugurare, locuitorii oraşului au aruncat aici 129 de tone de deşeuri. Din acestea, 24 de tone s-au aruncat în luna ianuarie.

Ponderea cea mai mare în resturile abandonate o au deşeurile din construcţii. "Din deşeurile depozitate, ponderea cea mai mare o au deşeurile rezultate din construcţii – 103 tone, restul fiind deşeuri biodegradabile, hârtie/carton, mobilier/lemn, plastic şi textile", a declarat, conform comunicatului, Mircea Stejeran, şeful Serviciului Lucrări şi Servicii Publice din cadrul Primăriei Oradea.

Principalul scop al centrului de lângă cimitirul municipal este de a colecta selectiv deşeurile aruncate de populaţie, dar şi de îmbunătăţire a efectelor asupra mediului.

Persoanele fizice care au domiciliul în Oradea pot arunca aici gratuit deşeuri cu conţinut periculos, materiale textile, bunuri reutilizabile, ambalaje metalice, obiecte de uz caznic, sticlă, deşeuri electrice/electrocasnice şi electronice, materiale plastice, hârtie şi carton, lemn şi mobilier, deşeuri vegetale, dar şi deşeuri provenind din construcţii/amenajări.

Centrul de colectare selectivă construit de RER pe strada Thurzo Sandor a costat aproximativ 150.000 de euro şi a fost parte din planul de investiţii asumat de operatorul licenţiat de salubritate în faţa oraşului, când Consiliul Local Oradea a decis prelungirea contractului de salubritate până în 2020.

Pentru că lucrările făcute de RER au costat mai puţin decât se estima, din economiile făcute, operatorul va ridica un nou punct de colectare a deşeurilor. Investiţia va fi făcută însă după ce Primăria va identifica terenul potrivit.