Orădenii care locuiesc la bloc par a fi tot mai indiferenţi faţă de colectarea selectivă a deşeurilor. La această concluzie au ajuns reprezentanţii operatorului de salubritate, RER Ecologic Service, şi ai firmei care administrează staţia de sortare de la halda ecologică, Eco Bihor.

"În recipientele de deşeuri reciclabile de la blocuri sunt tot mai multe deşeuri menajere, ceea ce compromite întreaga cantitate", semnalează Ionel Ban, directorul tehnic al RER Ecologic Service.

Pe lângă că strică reciclabilele strânse în respectivul recipient, deşeurile menajere aruncate în containerele pentru reciclabile compromit şi cantitatea strânsă de utilajul RER. Astfel, efortul orădenilor care respectă simpla regulă a colectării duale, cea de a arunca separat deşeurile menajere de cele care pot fi reciclate, este anulat de nepăsarea celor care aruncă la nimereală sacii de gunoi.

Reprezentanţii celor două firme au decis să iasă împreună în zilele de colectare a reciclabilelor de la blocuri, pentru a depista asociaţiile cu probleme şi pentru a le atrage atenţia. "Ar fi foarte bine dacă şi membrii asociaţiilor ar acorda mai multă atenţie şi ar sta cu ochii pe vecinii lor", spune Ban.

Operatorul de salubritate are, însă, şi o satisfacţie: colectarea selectivă a prins foarte bine la casele din municipiu. Aproape fiecare sac strâns de la orădenii care stau "la curte" conţine numai deşeuri reciclabile. Semn că se poate!