După ce a organizat mai multe audieri pe teme de interes local, precum termoficarea, audieri ce n-au avut nicio rezonanţă, grupul Coaliţia Rogerius, fondat de preşedintele filialei locale a Asociaţiei Pro Democraţia, Adrian Şimon, şi de câţiva preşedinţi de asociaţii de proprietari din oraş, încearcă să-şi atingă scopul printr-un nou proiect.

Şimon a anunţat miercuri, într-o conferinţă de presă, că se înfiinţează Consiliul Democratic Cetăţenesc (CDC) Oradea, un organism al cărui scop declarat este să "recâştige democraţia autentică prin susţinere cetăţenească".

Orice orădean ar putea face parte din acest consiliu, pentru asta trebuind să strângă 20 de semnături de susţinere. Ulterior, dintre toţi cei care îşi vor depune tabelele cu semnăturile, vor fi extraşi 27 de membri ai Consiliului care vor promova soluţiile pe care ei şi orădenii pe care îi reprezintă le-au identificat la anumite probleme punctuale.

"Aproximativ o dată pe lună acest for se va întâlni şi va discuta problematici ce pot fi împărţite în trei sub-categorii: cele ce sunt bazate pe agenda cetăţeanului (n.r. adică cele pentru care orădeanul s-a înscris în Consiliu), cele ce sunt pe agenda Consiliului Local şi tematicile rezultate din urma discuţiilor purtate cu cetăţenii", a declarat Şimon.

Odată ce aceste probleme vor fi identificate, ele vor fi transmise de CDC primarului, viceprimarilor, consilierilor locali şi regiilor din subordinea Primăriei.

"Noi nu încercăm să fim alternativa la Consiliul Local, ci să fim acel grup care să stimuleze orădenii să nu fie resemnaţi, iar consilierii locali să ştie că sunt monitorizaţi", a spus Şimon, subliniind că rostul CDC este de a pune pe ordinea de zi problemele reale ale cetăţenilor, precum şi soluţiile agreate de aceştia.

Cei care doresc să facă parte din CDC vor putea obţine tabelul pe care trebuie să adune cele 20 de semnături de la asociaţiile de proprietari din care fac parte.