Un documentar despre Marea Unire din 1918, realizat de agenţia naţională de presă Agerpres, va fi lansat săptămâna viitoare la Oradea.

Intitulat "Marea Unire - România la 100 de ani", filmul va rula pe 29 mai, de la ora 18, la Cinema Palace din Lotus Center. "Intrarea la eveniment este liberă, dar se face doar pe bază de rezervare în prealabil, iar cei care doresc să participe la lansarea documentarului pot găsi mai multe detalii pe pagina de Facebook Agerpres Video şi pot solicita confirmare de rezervare la adresa de e-mail: redactiavideo@agerpres.ro", se arată într-un comunicat transmis joi de Primăria Oradea.

Ulterior, pelicula va fi proiectată şi la Muzeul Oraşului Oradea din Cetate. Şi aici, intrarea va fi liberă pentru orice curios, iar programul urmează să fie anunţat.

Documentarul "Marea Unire - România, la 100 de ani" se prezintă ca o invitaţie la o călătorie emoţionantă şi captivantă, trăită şi nu doar povestită de oameni pentru care România înseamnă şi o colecţie de momente istorice importante în naşterea acestui stat. Practic, Agerpres a mers pe urmele celor care au înfăptuit Unirea: în Basarabia, Bucovina de Nord şi Transilvania, iar urmaşii celor care au pus umărul la reîntregirea ţării deschid culisele celui mai important moment istoric. "Prin vocea celor care povestesc, descoperim că suntem o naţiune fără graniţe. România, la 100 de ani, aduce cu sine o istorie care continuă să se scrie", transmit reprezentanţii agenţiei.

Filmul a fost realizat de Mihuţ Năstăsache, Marilena Stănescu şi Sergiu Olteanu. Imaginea este semnată de Alfred Schupler, Sergiu Olteanu şi Andrei Cârlan, iar reporteri au fost Marilena Stănescu, Mihuţ Năstăsache şi Camelia Moise. Grafica, sunetul şi montajul sunt semnate de Andrei Cârlan, asistent tehnic fiind Alexandru Vintilescu.